1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KATAR

  4. Katar'dan BM'ye Suriye Çağrısı
Katar'dan BM'ye Suriye Çağrısı

Katar'dan BM'ye Suriye Çağrısı

Katar Dışişleri Bakanı Halid Atıyye, BM Güvenlik Konseyi’ne, Suriye’de ateşkes sağlanması için acilen harekete geçme çağrısı yaptı. Fransa ise insanlık suçu işleyenlerin yargılanması için tasarı sundu.

13 Mayıs 2014 Salı 12:08A+A-

Halid Atıyye, uluslararası camianın Suriye’deki durumun aciliyetini her zamankinden daha fazla hissetmek zorunda olduğunu söyledi.

Halid Atıyye, ‘Güvenlik Konseyi’nin sorumluluklarını yerine getirerek, uluslararası camianın iradesi ve uluslararası hukuku apaçık ihlal eden rejimin zehirli gazlar kullandığı bir durumda, Suriye halkını ölüm ve tehcirden korumak için daha önce aldığı ateşkes kararlarının yürürlüğe girmesi için baskı yapması gerekir’ dedi.

Katar Dışişleri Bakanı, Doha’da toplanan Dördüncü Doha Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada rejimin kimyasal gaz kullandığını da dile getirdi.

Atıyye, BM Güvenlik Konseyi'nin, akan kanı durdurmanın yanısıra Suriye halkının değişim arzusu ve toprak bütünlüğü hassasiyetini de dikkate alması gerektiğini vurguladı.

Fransa’nın karar tasarısı

Fransa ise, pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi'ne, Suriye’de insanlığa karşı suç işleyenlerin dosyalarının Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini öngören bir karar tasarısı sundu.

Fransa’nın sunduğu karar tasarısında, ‘Suriye'de 2011 yılının mart ayından beri süren çatışmalarda, rejim ve kendisine destek veren milisler tarafından, insan hakları ve uluslararası hukuk ihlalleri yaygın halde. Hükümet dışı silahlı gruplar da insan hakları ve uluslararası hukuk ihlalleri yapıyor’ denildi.

Diplomatik kaynaklar tasarının çarşamba günü görüşüleceğini ve önümüzdeki hafta oylanacağını belirtti.

Suriye rejiminin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin sözleşmesini imzalamamasından dolayı, mahkemenin Suriye dosyasına bakabilmesi için Güvenlik Konseyi’nden karar çıkması gerekiyor.

Güvenlik Konseyi’nde veto hakkı olan Rusya Suriye ile ilgili konseye sunulan çok sayıda tasarıyı veto etmişti.

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT