1. YAZARLAR

  2. Mazin Hammad

  3. İran muhalifleri yargılayarak seçim krizini tırmandırıyor
Mazin Hammad

Mazin Hammad

Yazarın Tüm Yazıları >

İran muhalifleri yargılayarak seçim krizini tırmandırıyor

06 Ağustos 2009 Perşembe 18:02A+A-

İran’da 100 muhalif ismin ‘terör, tahrip ve seçim sonuçlarını lekeleme kampanyası başlatarak devrime saldırmak için yabancı güçlerle komplo kurma’ suçlamasıyla yargılanması, protestolar düğümünün çözülmesini veya İranlıların 30 yıl önceki devrim zaferinden bu yana maruz kaldığı en kötü siyasi krizin dayattığı sorulara yanıt verilmesini sağlamaz.

İktidar protestoları rejimi devirme amaçlı dış komplo olarak görürken, muhalefet de Mahmud Ahmedinejad’ın hileyle seçildiğini düşünen köklü bir halk hareketinin var olduğunda ısrar ediyor. Bu krizin ve sonuçlarının içerdiği en tehlikeli nokta, iktidarla halkın büyük bir kesimi arasındaki güvensizliği ortaya koyması. Kriz kontrol altına alınmaz, çözülmez ve gerçekçi diyalog başlatıl-mazsa, istikrarsızlık uzayıp kök salabilir.

Yargılanacak muhaliflerin sayısı halkı şaşırttı. Yetkililer 100 değil, 20 kişinin yargılanacağını belirtmişti. Rejim bu yargılamaların ülkedeki siyasi renkler arasındaki anlaşmazlıkların çözümüne destek vereceğine ikna olmuşsa yanılıyor. Yargılamalar anlaşmazlıkları körükleyeceği gibi, uçurumu daraltmak yerine genişletecektir.

Muhalefet liderleri de sessiz kalmayıp tutuklulara yönelik suçlamaları temyiz ettiler, tutuklulara avukat verilmemesini eleştirdiler. Ayrıca bu kişilerin hiçbiri hakkında suçlamada bulunulmadı. Bunun yanı sıra, seçimi kaybeden aday Mir Hüseyin Musavi İranlılara çatından tekbir getirmeyi sürdürmeleri çağrısı yaptı. Fakat bu çağrılar güvenlik organlarını kızdırıyor. Muhalefet tutuklulara isnat edilen itirafları da eleştiriyor. Bu itirafların başında, eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin yardımcısı Muhammed Ali Abtahi hakkında olanı geliyor. Abtahi üç büyük muhalif ismin - Musavi, Hatemi ve eski cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani- seçim sonuçlarının eleştirilmesi konusunda sözleştiğini belirtmiş. Rafsancani, ceza-evinde elde edilen bu itirafın suçlamalara dayanak oluşturmayacağını belirtti.

Muhalefet direnişi sürdürüyor ve Batı veya başka yabancı unsurlarla bağlantı iddiasını yalanlıyor. Hükümetse içerideki protestoları dış hatlarla bağlamaya çalışıyor. Fakat bütün bu gelişmelerdeki tehlikeli nokta, bulanık İran ufkunda krizin sonunun görünmemesi... (Katar gazetesi Vatan, 3 Ağustos 2009)

RADİKAL

YAZIYA YORUM KAT