1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Global Misyonun Heba Edilen Kredileri
Global Misyonun Heba Edilen Kredileri

Global Misyonun Heba Edilen Kredileri

​​​​​​​Muhammed Bin Selman’ın Batı kamuoyu nezdinde en ilgi çeken Ortadoğu lideri haline gelirken tam karşısına oturttuğu Tayyip Erdoğan ve AKP’nin global misyon için kendilerine açılan krediyi çoktan heba ettiklerine yana yakıla sitem ediyor.

23 Mart 2018 Cuma 20:36A+A-

Kenan Alpay’ın yorumu:

Tüm dünyanın karşı karşıya olduğu tehditlerin tamamını bertaraf ettiğimizden emin olmak için buradayız” diyordu, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman. Beyaz Saray’da Amerikan Başkanı Donald Trump’la gerçekleşen zirve, Suudi Arabistan kadar Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’la da bölgesel konulardaki koordinasyonları arttırma, ortak stratejik hedefleri ilerletmek ve temasları kurumsal hale getirme yönünde atılmış kuvvetli bir adım sayılabilir.

Obama döneminde İran’la yakınlaşıp Suudi Arabistan’ı sıkıştırma stratejisi Trump’la birlikte Suudi Arabistan’la safları sıklaştırıp İran’ı baskı altında tutma stratejisine dönüşmüş durumda. Amerika’nın iki bölgesel güç arasında oynadığı ‘destekle-kısıtla’ politikası cazibesinden bir şey kaybetmeden müşteri bulmaya devam ediyor. Artık 11 Eylül saldırıları dolayısıyla Suudi Arabistan’ı mal varlığını dondurma tehditleriyle itip kakarak cezalandırmaya gerek görülmüyor anlaşılan. Benzer bir biçimde P5+1’le vardığı nükleer mutabakatla eş zamanlı olarak ilerleyen İran’ın Suriye ve Irak’ta giriştiği yayılmacı politikalar hedeflenen yıkım ve nefreti üretmiş olmalı ki “radikal İran tehdidi” tekrar Amerika’nın hedefi oluyor.

Yazının Devamı >>>