1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Gazze'deki Katliam Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne Taşınacak
Gazze'deki Katliam Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne Taşınacak

Gazze'deki Katliam Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne Taşınacak

İstanbul’da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı, Gazze’de 66 kişinin şehit olduğu katliamı araştırmak için soruşturma komitesi kurdu. İİT üyeleri, Gazze katliamını Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne de taşıyacak.

21 Mayıs 2018 Pazartesi 12:55A+A-

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) İstanbul zirvesinde, Gazze’de şehit edilen 66 Filistinli için soruşturma komitesi kuruldu. İİT Genel Sekreterliği tarafından uluslararası bağımsız uzmanların atanmasıyla birlikte, komite çalışmalarına başlayacak. Komitenin kararları uluslararası nitelikte olacak. Saldırıyı yapan, tetiğe basan kimse hepsi tespit edilecek.

Suçun ve suçluların tespitine yönelik cezai bir soruşturma yürütülecek, bulgular raporla ortaya konulacak. Bu rapor uluslararası kurul ve kuruluşlara iletilecek. İİT üyeleri sorumluların cezalandırılması konusunda yerel mahkemeleri harekete geçirecek. Hukuken olayın sorumluluğunu taşıyanlar hakkında cezai soruşturmalar yürütülecek, hakkında yakalama kararları alınacak. İsrail’in yaptığı bu katliam, cezai bir olaya evrilmiş olacak.

UCM’ye başvurulacak

Zirve kararları dışında Filistin’in de katliamın gerçekleştiği ülke olarak, üyesi olduğu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurabileceği belirtiliyor. Katliamın UCM’ye taşınması ihtimali bile İsrail’i rahatsız etmiş durumda. UCM’nin böyle bir davayı Filistin devleti adına kabul etmesi halinde Avrupa’nın harekete geçirilmesine ilişkin diplomatik girişimler arttırıldı.

Filistinlilere destek için İslam Kalkınma Bankası devreye sokuldu

Zirvenin önemli kazanımlarından biri de Filistinli mültecilerin desteklenmesi konusu oldu. Filistinlilere destek için İslam Kalkınma Bankası devreye sokuldu. Türkiye’nin kurulması için 2 yıldır büyük gayret üstlendiği Kalkınma Vakıf Fonu’nun kurulup desteklenmesine karar verildi. Karar, İslam Kalkınma Bankası’nın en büyük ortağı olan Suudi Arabistan’ın aktif desteğiyle alındı.

 

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT