1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MORO

  4. Filipinler'de Barışa Bir Adım Daha Yaklaşıldı
Filipinler'de Barışa Bir Adım Daha Yaklaşıldı

Filipinler'de Barışa Bir Adım Daha Yaklaşıldı

Filipinler Devlet Başkanı Duterte, MUKC lideri Misuari ile görüştü. Duterte, Mindanao Bölgesi'ndeki barışın tesisi için her türlü yasal değişikliği yapmaya hazır olduğunu söyledi.

05 Kasım 2016 Cumartesi 08:46A+A-

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ile Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin (MUKC) kurucu lideri Nur Misuari, barış görüşmeleri kapsamında bir araya geldi.

Duterte, görüşme sonrasında ulusal televizyona yaptığı konuşmada, Misuari'ye, Mindanao Bölgesi'ndeki barış çabaları için gereken her türlü destek ve yasal değişiklik yapma konusunda söz verdiğini belirtti.

Misuari'ye "Kardeşim Nur" diye hitap eden Rodrigo Duterte, "Moro'daki kardeşlerimizle birlikte, gelecek nesillerimiz için gerçek, adil ve güzel bir ülke oluşturmak istiyoruz." dedi.

Devlet Başkanı Duterte, barış görüşmelerinin Mindanao'daki tüm tarafları kapsaması gerektiğini de vurgulayarak, 2-3 yıl içerisinde bölgede federal hükümete bağlı bir yönetim kurulmasını arzu ettiklerini söyledi.

Nur Misuari de açıklamasında, Duterte'ye, sınırlı da olsa kendisine özgürce dolaşma imkanı tanıdığı için teşekkür etmeye geldiğini ifade ederek, "Duterte'nin barış mücadelesi için bizim katkımıza ihtiyacı varsa, bu konuda bize güvenebilir." ifadesini kullandı.

Hakkındaki yakalama kararının askıya alınmasından sonra Rodrigo Duterte ile görüşmek için yaklaşık 3 yıl aradan sonra ortaya çıkan Misuari, dün Devlet Başkanlığı Barış Süreci Danışmanlığı Ofisi Sözcüsü Jesus Dureza tarafından Sulu'dan alınarak, Duterte'nin konağına getirilmişti.

Filipinler'deki bir mahkeme, MUKC lideri Nur Misuari hakkındaki yakalama kararını, Duterte ile yapılacak barış görüşmelerine katılabilmesi için 6 aylığına askıya almıştı.

Filipinler Devlet Başkanı Duterte, eylül ayında güvenlik güçlerine barış görüşmelerine katılacak Misuari'yi gözaltına almamaları yönünde talimat vermiş, Nur Misuari'nin tutuklanmasının Mindanao'daki Moro gruplarıyla ilerleyen barış görüşmesi çabalarına darbe vuracağını söylemişti.

Duterte, ülkenin güneyindeki Sulu eyaletindeki bir karargahı ziyareti sırasında da Misuari'yi Filipinler hükümeti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasında yürütülen barış görüşmelerine katılmaya davet etmişti.

"İsyan çıkarmak, uluslararası hukuku ihlal etmek, soykırım ve insanlığa karşı suç işlemek" ile itham edilen Nur Misuari, 27 Mart'ta MİKC ile Filipinler hükümeti arasında imzalanan antlaşmanın, 1996 tarihli barış antlaşmasına ihanet olduğunu, MUKC'nin kandırıldığını ve bölgedeki Müslümanlara daha az otonomi verildiğini savunmuştu.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT