1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ENDONEZYA

  4. Endonezyalı Âlim Beşir'e 15 Yıl Hapis Cezası
Endonezyalı Âlim Beşire 15 Yıl Hapis Cezası

Endonezyalı Âlim Beşir'e 15 Yıl Hapis Cezası

Endonezya'da direniş merkezli İslamcı hareketin en önde gelen liderlerinden biri olarak gösterilen Ebubekir Beşir 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

16 Haziran 2011 Perşembe 11:53A+A-

Beşir, Cakarta'da görülen davada ülkenin batısındaki Açe bölgesinde direnişçi yetiştiren bir kamp kurup finansmanını sağlamakla suçlanıyordu.

BBC'de yer alan habere göre Beşir mahkemeye girişinde kendisine destek vermek için çeşitli kentlerden gelen taraftarları ile dua ederek "Allah'ım! Bana kâfirlerle, İslam düşmanları ile savaşma gücü ver." dedi.

Beşir mahkemede de kampla bir ilgisi olmadığını savundu; ancak bu gibi kampların şeriata uygun olduğunu savundu.

72 yaşındaki âlim, davanın ABD ve Avustralya'nın kendisini saf dışı etme girişimi olduğunu da öne sürdü.

Mahkeme Beşir'i kampı kurup desteklemekten suçlu buldu. Terör saldırıları için plan yapma suçlaması için ise beraat kararı verildi.

Yoğun Güvenlik Önlemleri Alındı

Duruşma dolayısıyla başkent Cakarta'da çok sıkı güvenlik önlemleri alındı.

Ebubekir Beşir'in yandaşları mahkemeden ağır bir ceza kararı çıkması halinde öfkelerinin bir toplumsal patlamaya dönüşebileceği uyarısında bulunmuşlardı.

Karar açıklandığı anda ülkede 36 bomba patlayacağı yolunda bir tehdit ise asılsız çıktı.

Endonezyalı yetkililer mahkeme çevresine 2.900 güvenlik görevlisi konuşlandırdı; binanın çevresini maskeli özel timler sardı.

72 yaşındaki Ebubekir Beşir daha önce de 2002 yılında Bali'de düzenlenen ve 200 kadar kişinin öldüğü bombalı saldırılarla ilgili olarak iki yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Fakat bu karar daha sonra temyiz mahkemesince bozuldu.

Cemaat-i İslamiye (İslami Cemaat) örgütünün kurucusu olarak gösterilen Ebu Bekir Beşir geçen yıl Ağustos ayında gözaltına alındı. Ancak Beşir, Cemaat-i İslamiye diye bir örgütün var olmadığını söylüyor.

Beşir, Cava'da El Mümin adında bir İslami medreseyi yönetiyor. Bu okulun mezunlarının çoğu daha sonra silahlı örgütlerle ilişkilendirildi.

Bunlar arasında Bali saldırısının planlayıcısı olarak gösterilen kişiler de var.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum