1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KAFKASYA

  4. “Doğum Günün Kutlu Olsun Diktatör!”
“Doğum Günün Kutlu Olsun Diktatör!”

“Doğum Günün Kutlu Olsun Diktatör!”

Gaddarlığıyla bilinen Kadirov, 35. yaş gününü Grozni’deki görkemli partide, özel davetli Hollywood yıldızlarıyla birlikte kutladı

07 Ekim 2011 Cuma 12:58A+A-

Halkın çoğunluğunun yoksullukla mücadele ettiği ülkede Çeçen lider Ramazan Kadirov’un 35’inci yaş gününe de denk gelen “Kent Günü” etkinlikleri için yüz binlerce dolar harcandı. Kadirov’un, “doğum günüyle ilgisi olmadığını” söylediği, kendisinin de boy gösterdiği danslı sahne şovlarıyla “renklenen” kutlamaların en göze çarpan karesi ise Kevin Costner, Hilary Swank ve Jean-Claude Van Damme gibi Hollywood’un ünlü isimlerinin gecede davetli olarak bulunmasıydı. Çeçen halk dansları ve akrobasi gösterilerinin ardından, yarım milyon dolar ödeme yapıldığı söylenen ünlü kemancı Vanessa Mae sahne aldı.

Moskova’dan da üst düzey konukların yer aldığı kutlamalar çerçevesinde, havai fişek ve lazer gösterileri eşliğinde başkentin merkezinde inşa edilen yeni rezidans ve alışveriş kompleksinin açılışı yapıldı. Yedi binadan oluşan komplekste beş yıldızlı bir otel; çatısında helikopter pisti, altında 3000 araçlık otoparkı bulunan bir iş merkezi de bulunuyor. Açılışa, ünlü pop şarkıcısı Shakira’nın da katılacağı açıklanmıştı, ancak aynı zamanda UNICEF’in iyi niyet elçisi olan Shakira, Tweeter’dan kutlamaya katılmayacağını duyurmuştu. Shakira’nın, daveti geri çevirmesinin nedeninin Kadirov’un insan hakları ihlalleriyle suçlanması olup olmadığı bilinmiyor.

kadirov-dogum-gunu.jpg

“Happy birthday Mr President”

Ünlü aktris Swank’ın, sahneye çıkarak “Doğum günün kutlu olsun Bay Başkan” sözleriyle Kadirov’un doğum gününü kutlaması ise şaşırtıcı oldu... Zira Kremlin’e yakınlığıyla bilinen Çeçen lider daha önce ülkede, kendi doğum günü için kutlama yapılmasını yasaklamış, ‘hele kendisine hediye alınmasının akıllardan dahi geçmemesi’ talimatını vererek, buna ‘cüret edeni’ derhal kovacağını duyurmuştu. Kadirov, magazin dergilerinin de bu vesileyle ‘özel sayı’ çıkarmalarını yasakladı. Aynı tarihe rastlayan Grozni kentinin kuruluş gününün ise bayram havasında geçmesi için hazırlık yapılmıştı.

Sahneden, ön sırada oturan Çeçen lidere seslenen Jean-Claude Van Damme ise konuşmasını “Seni seviyorum Kadirov” diye haykırarak bitirdi.

- Para nereden geldi

- Allah verdi

Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in sıkı destekçilerinden olan Kadirov, gazetecilerin, bu ‘havada uçuşan’ yüz binlerce doların nereden geldiği sorusunu ise gülerek, “Allah verdi” diye yanıtladı.

Batı’nın ünlü isimlerinin bu kutlamalarda yer alması, Ramazan Kadirov yanlısı Çeçen birlikleri ve savaş ağalarını, muhalifleri öldürmek ve işkence yapmakla suçlayan insan hakları aktivistlerini kızdıracak gibi görünüyor.

BBC-MOSCOW TIMES (TARAF)

HABERE YORUM KAT

4 Yorum