1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Doğu Halep’teki İran Destekli Esed Kuşatması Daralıyor!
Doğu Halep’teki İran Destekli Esed Kuşatması Daralıyor!

Doğu Halep’teki İran Destekli Esed Kuşatması Daralıyor!

Halep’in doğusunda Esed güçleri, Rusya ve İran destekli Şii milisler, savaşın en şiddetli saldırılarını düzenliyor.

04 Aralık 2016 Pazar 13:56A+A-

Suriye’de Beşşar Esed güçleri ve işbirlikçilerinin Halep’in doğusuna düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden sivil sayısı 758’e çıkarken, direnişçiler 15 Kasım’dan bu yana 45 kilometrekarelik bölgenin yüzde 45’inden çekilmek zorunda kaldı.

Esed güçleri, Rusya ve İran destekli Şii milisler, son 19 gündür Halep’in doğusunda direnişçilerin kontrolündeki semtlere havadan ve karadan şiddetli saldırılar düzenliyor.

Rusya ise Halep’teki hava saldırılarında yer almadığını savunuyor. Buna karşın, Esed güçlerinin haberleşmesini dinleyen direnişçiler, kara harekâtının her kademesinde boy gösteriyor.

Esed güçleri ve destekçilerinin saldırıları, 2011 sonlarında çatışmaların başladığı savaşın en şiddetli düzeyine ulaşmış durumda.

20 Kilometrelik Alan İşgal Edildi

AA muhabirinin Halep’teki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanlarından Muhammed Şeyh’ten aldığı bilgiye göre, dün direnişçiler, Karam Tarrab, Cezmeti, Halvaniyye semtleri lie Tarık el-Bab semtinin bir kısmından çekilmek zorunda kaldı.

Böylece şiddetli saldırıların başladığı 15 Kasım’da, 45 kilometrekarelik alanı kontrol eden direnişçilerin kaybettiği alan 20 kilometrekareye ulaştı.

758 Sivil Katledildi

Halep’teki AA muhabirine bilgi veren İl Sivil Savunma Müdürlüğü yetkilisi Babiris Mişal, Esed güçlerinin bombardımanlarında hayatını kaybeden sivil sayısının dün gece itibarıyle 739’dan 758’e çıktığını söyledi.

Kent merkezinin doğusundaki yüz binlerce sivil, 25 kilometrekareye sıkışırken, binlerce sivil daha güvenli noktalara iltica etmek için hareket hâlinde.

35 Bin Kişi Esed Güçleri ve PYD’nin İşgal Ettiği Bölgelerde Kaldı

AA muhabirinin sivil savunma ekipleri verilerinden derlediği bilgiye göre, Doğu Halep’teki yaklaşık 300 bin kişinin 35 bini, çatışmalar sırasında hareket edemediği için, Esed güçleri ve PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’nin ele geçirdiği bölgelerde kaldı.

Yüz Binlerin İnsânî Krizi

Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye’ye sınır Halep ili, Şam’dan sonra ülkenin ikinci büyük kenti konumunda. Kent merkezinin Türkiye sınırına uzaklığı 40 kilometre. Merkezin batısını Esed güçleri, doğusunu direnişçiler kontrol ediyor.

Esed güçlerinin kuşatmasında yüz binlerce sivilin bulunduğu Doğu Halep’te İl Sağlık Müdürlüğü’nün verilerine göre, halk 101 gündür temel insânî ihtiyaçlarını gideremiyor. Son üç hafta içinde kentin doğusundaki tüm hastaneler, sağlık merkezleri, fırın ve okullar Esed güçlerinin saldırılarıyla hizmet dışı kaldı.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum