1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AZERBAYCAN

  4. Azerbaycan: “Dağlık Karabağ İçin Prensipte Anlaşıldı”
Azerbaycan: “Dağlık Karabağ İçin Prensipte Anlaşıldı”

Azerbaycan: “Dağlık Karabağ İçin Prensipte Anlaşıldı”

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Dış İlişkiler Şube Müdürü, “Önce işgâl altındaki 5 ilin, sonra iki ilin tahliye edilmesi ve koridorun belirlenmesi. Daha sonra Dağlık Karabağ'ın statüsünün belirlenmesi. Bu yönde prensip anlaşmasına varıldı.” dedi.

22 Haziran 2016 Çarşamba 16:26A+A-

Azerbaycan ile Ermenistan arasında anlaşma sağlandığına dair açıklamayı, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Dış İlişkiler Şube Müdürü ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Novruz Memmedov yaptı. Memmedov, Dağlık Karabağ'da aşamalı çözüm için prensip anlaşmasına varıldığını söyledi.

Azerbaycan medyasına konuşan Memmedov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın 20 Haziran'da St. Petersburg'da gerçekleştirdiği Dağlık Karabağ toplantısının sonuçlarını anlattı.

Toplantıda, Dağlık Karabağ sorununun aşamalı çözümü üzerinde durulduğunu belirten Memmedov, “Aşamalı çözüm ise şöyledir: İlk önce işgâl altındaki 5 ilin tahliye edilmesi (Ermenistan ordusunca), daha sonra iki ilin tahliye edilmesi ve (Dağlık Karabağ ve Ermenistan arasındaki) koridorun belirlenmesi. Daha sonra ise Dağlık Karabağ'ın statüsünün belirlenmesi. Taraflar bu yönde prensip anlaşmasına vardı.” dedi.

Putin, Aliyev ve Sarkisyan görüşmesinin ardından ortak bildiri kabûl edilmiş, taraflar, temas hattında istikrarın sağlanması ve Dağlık Karabağ'da barış sürecinin tamamlanmasını sağlayacak atmosferin oluşturulması yönünde kararlı olduklarını teyit etmişti.

daglik_karabag.jpg

Dağlık Karabağ Sorunu

Dağlık Karabağ sorunu, Sovyetlerin dağılmasının ardından Ermenilerin bu bölgelerde hak iddia etmesiyle başladı ve Ermeniler 1991'de başlattıkları saldırılarla Hankendi'yi, 1992'de Hocalı ve Şuşa'yı işgâl etti. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere'yi de ele geçiren Ermeniler, 1993'te Ağdam'a girdi. Ağdam'ı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgâli izledi.

Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si işgâl edildi, 1 milyona yakın Azeri de doğduğu toprakları terk etmek zorunda kaldı.

Kaynak: AA, Al Jazeera

HABERE YORUM KAT