1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ala: HDP'nin Eylem Çağrısı Yasadışıdır
Ala: HDP'nin Eylem Çağrısı Yasadışıdır

Ala: HDP'nin Eylem Çağrısı Yasadışıdır

İçişleri Bakanı Efkan Ala, HDP'nin 1 Kasım'da Kobani için eylem çağrısının yasadışı olduğunu söyledi. Ala, 'Gösterilerde yasalara aykırı davranmamaları onların lehine olur" dedi.

31 Ekim 2014 Cuma 23:54A+A-

Afyon'daki AK Parti kampında gazetecilere kısa bir açıklama yapan İçişleri Bakan Efkan Ala, HDP'nin Kobani için eylem çağrısını değerlendirdi. Partiyi 'sorumsuz' davranmakla suçlayan Ala, "İnsanları sokağa çağırmak bizim kanunlarımıza aykırıdır. Sokağa çıkanların, çocukların sorumluluğu HDP’nin üzerindedir. Kimsenin burnunun kanamasını istemeyiz. İnsanlarımızın mal ve can güvenliğinin tehlikeye düşürecek bu çağrıyı yapması HDP'nin ikinci hatasıdır. O çocuklar sokağa çağrılarak gelecekleri karartılıyor. Kimsenin burnunun kanamasını istiyoruz. Kamu güvenliği sağlanacaktır" mesajını verdi. 

'Ben bile mesaimin yarısını Kobani'ye harcadım'

İçişleri Bakanı, Kobani'ye en çok yardımı Türkiye'nin yaptığını belirtirken, "Ben bile mesaimin yarısını oraya yardımı hazırlamaya harcadık. Kuzey Irak’tan peşmerge getirilip buraya yardım sağlanırken başka yerlerden kuvvet kaydırılırken, bunların bahane edilerek böyle çağrılar yapılması kesinlikle ülke sevgisiyle, siyasi sorumlulukla bağdaşmıyor. İnsanları sokağa çağıracaksanız siyasi sorumluluğunu nerededir?" diye sordu. 

2002'de bölgede Olağanüstü Hâl'in (OHAL) AKP tarafından kaldırıldığına dikkat çeken İçişleri Bakanı, "Ben, vatandaşların herhangi bir şiddet gösterisinde bulunmayacaklarını ve onların çağrısına uymayacaklarını düşünüyorum. Biz OHAL’i kaldıran iktidarız. Ama vatandaşların can ve mal güvenliklerini sağlamakla görevlendirilmiş durumdayız." dedi.

Ala, "Gösterilerde yasalara aykırı davranmamaları onların lehinedir" derken, "Bir çocuğun suça çağrılması o çocuğun geleceğine kayıtlarına girecek bir not değil midir? Yasalara uygun bir miting düzenlemeyi arzu etseydi bunun önünde hiç engel yoktu. Dünyaya ne mesaj verecekler? Bunu kendilerinin can güvenliğini de tehlikeye atmadan yapabilirlerdi" ifadelerini kullandı. 

'Çocuk okulda olur, sokakta değil'

HDP'yi 'soruna katkıda bulunmakla' eleştiren Ala, "Bu kadar ağır sorunların yaşandığı bir bölgede istikrarlı bir şekilde büyümeye çalışan bir Türkiye’de bunları yapmak ülkeseverlikle bağdaştırılacak bir durum değildir. Türkiye’nin alacağı inisiyatifleri zora sokacak, hele hele şiddete kayacak bir takım yöntemleri tercih etmek siyasi ahlakla bağdaştırılacak gibi değildir.Bakın buradan bir çağrı yapmam da bir önlemdir. Çocuklar okulda olur, sokakta olmaz. Biz bize düşeni yapıp tedbirlerimizi alacağız. Çözüme katkıda bulunacaklarına sorun üretenlerin biraz da kendilerini sorgulamaları gerekir" diye konuştu. 

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT