1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Afganistan Yönetimi Hikmetyar'la Anlaştı
Afganistan Yönetimi Hikmetyar'la Anlaştı

Afganistan Yönetimi Hikmetyar'la Anlaştı

Afganistan'daki silahlı muhalif gruplardan Gülbeddin Hikmetyar liderliğindeki Hizb-i İslami Partisi, yürütülen barış görüşmelerinin olumlu sonuçlanmasının ardından yönetim ile anlaşma imzaladı.

22 Eylül 2016 Perşembe 18:10A+A-

Afganistan Yüksek Barış Şurasında düzenlenen imza törenine, Afganistan Cumhurbaşkanı Güvenlik Danışmanı Hanif Atmar, Yüksek Barış Şurası Başkanı Pir Sayid Ahmad Geylani, Hizb-i İslami Partisini temsilen heyet başkanı Amin Karim ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Geylani, Şuranın barış çağrısını dikkate alan Hizb-i İslami Partisi liderine teşekkür ederek, savaşla bir şey elde edilemeyeceğini söyledi ve diğer örgütlere barış sürecine katılmaları çağrısında bulundu.

Karim de Afganistan'da herhangi bir grupla çatışmak istemediklerini, Afgan halkının menfaatleri ve ülkedeki yabancı güçlerin çekilmesi için mücadele vereceklerini söyledi.

Karim, Afganistan hükümetiyle varılan anlaşma çerçevesinde partisinin bakanlık veya valilik gibi bir talebinin olmadığını ifade etti.

Afganistan Cumhurbaşkanı Güvenlik Danışmanı Hanif Atmar da uzun çabalar sonucunda imzalanan anlaşmada öngörülen tüm konuların kanunlar çerçevesinde hayata geçirileceğini söyledi.

Atmar, ''Hizb-i İslami Partisi, Afganistan'da faaliyet gösteren terör örgütlerine hiçbir şekilde destek vermeyecek ve onlarla ilişkisi olmayacak.'' dedi.

Altı sayfalık anlaşma metni 26 maddeden oluşuyor. Bunlar arasında Gülbeddin Hikmetyar ve parti üyelerinin adlarının uluslararası kara listeden çıkarılması, Kabil'de korkusuzca yaşayabilmeleri için ayrı bir kışla yapılması, devlet imkanlarından yararlanmalarının sağlanması ve tutuklu parti mensuplarının serbest bırakılması yer alıyor.

Hizb-i İslami Partisi, 14 senedir Afganistan hükümetine karşı ülkenin farklı bölgelerinde savaşıyordu.

Örgüt üyeleri birçok kez Kabil başta olmak üzere çeşitli kentlerde güvenlik güçlerini ve yabancıları hedef alan intihar saldırıları da düzenlemişti.

HABERE YORUM KAT