1. HABERLER

  2. HABER

  3. ABD: 'IŞİD’i Suriye’de Vurabiliriz'
ABD: 'IŞİD’i Suriye’de Vurabiliriz'

ABD: 'IŞİD’i Suriye’de Vurabiliriz'

ABD’nin IŞİD’e karşı Irak'ta yürüttüğü saldırıları Suriye’ye genişletme ihtimali artıyor.

22 Ağustos 2014 Cuma 23:25A+A-

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, ABD’nin IŞİD operasyonlarıyla ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Amerikalıların korunması için ABD müdahalesinin devam edebileceğini söyleyen Rhodes, operasyonların Irak-Suriye hattıyla sınırlı kalmayacağını belirtti.

Rhodes, şu ana kadar Irak’ta devam eden hava operasyonlarını örgütün merkezi Suriye’de de gerçekleştirmeyi düşündüklerini söyledi.

ABD’li danışman IŞİD’in altı ay öncesinden daha tehlikeli olduğunun altını çizdi.

Rhodes, dün katıldığı bir radyo programında da "Amerikalıların korunması ve ABD'ye terör planlarının engellenmesi söz konusu olduğunda hiçbir seçeneği dışlamayız" diyerek, IŞİD'in Suriye'deki mevzilerini vurma seçeneği konusunda açık kapı bırakmıştı. 

IŞİD’in Salı günü ABD’li bir gazetecinin infaz görüntülerini yayınlamasının ardından, ABD ordusu da bu yaz Suriye’de gizli bir operasyon düzenlediğini fakat rehineleri kurtarmada başarısız olduğunu açıklamıştı.

Üç yeni hava saldırısı

ABD savaş uçakları, Musul Barajı yakınlarındaki IŞİD hedeflerine cuma üç farklı hava saldırısı düzenledi

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada, IŞİD'e ait iki zırhlı araç ve Irak güçlerine ateş açan bir makineli tüfek mevzisinin vurulduğu belirtildi.

Uzun soluklu operasyon

Irak ve Peşmerge askerlerine destek olmak için Kuzey Irak’ta IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırılarına izin veren Başkan Obama ise IŞİD ile savaşın uzun soluklu olacağını açıklamıştı.

Obama şimdilik yalnızca bölgedeki Amerikan vatandaşları ve diplomatların korunmasına yönelik hava desteğine izin verdiyse de, Irak’ta ve Suriye’de IŞİD’e yönelik daha geniş çaplı ve uzun süreli bir ABD operasyonunun da sinyallerini verdi.

Irak'a 300 personel daha gönderilmesini onaylayan Obama, örgütü 'kanser' olarak niteledi ve tüm Orta Doğu hükümetlerini IŞİD'e karşı birleşmeye çağırdı.

8 Ağustos'tan bu yana Irak'ta 93 hava saldırısı düzenlendi. CENTCOM’un açıklamasına göre bunların 60'ı Musul Barajı yakınlarındaki Irak güçlerine destek için yürütülüyor.

Kaynak: Reuters, Anadolu Ajansı 

HABERE YORUM KAT