1. HABERLER

  2. HABER

  3. Yunanistan'a 24 Saat Süre
Yunanistan'a 24 Saat Süre

Yunanistan'a 24 Saat Süre

Avrupa Birliği kurumlarının, Yunanistan'a son tekliflerini sunarak avrodan çıkışı engelleyecek bir anlaşma imzalanması için 24 saat süre tanıdığı bildirildi.

12 Haziran 2015 Cuma 17:20A+A-

Yunan medyasına yansıyan haberlerde, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Yunanistan ile müzakerelerde ilerleme sağlanamadığı gerekçesiyle görüşmelerden çekilmesinin ardından dün akşam saatlerinde Brüksel'de bir araya gelen Avro Bölgesi ülkelerinin temsilcilerinin, Atina hükümetinden kurumların çözüm planı üzerine son tekliflerini Cuma günü gece yarısına kadar sunmasını istediği belirtildi.

Haberlerde, avro ülkeleri temsilcilerinin ilk defa Yunanistan ile ilgili bir B planını ve sermaye aktarımının kontrolü konusunu konuştuğu ileri sürüldü.

Yunanistan Başbakanlık bürosundan yapılan açıklamada ise hükümetin gerekli ön koşulları kapsayan bütün bir anlaşma için müzakere ettiği belirtilerek, bu konudaki tekliflerinin daha önce kurumlara iletildiği bildirildi.

Brüksel'de, Yunanistan ile kurumlar arasındaki müzakerelerin teknik düzeyde tamamlandığı ve görüşmelerin artık "siyasi düzeyde" sürdürüldüğü ifade edilen açıklamada, Yunanistan'ın teklifleri 2015 ve 2016 yılları için düşük faiz dışı kredi, emekli ve memur maaşlarında hiçbir kesinti, güçlü bir kalkınma programı ve borcun yeniden yapılandırılması olarak 4 madde üzerinde özetlendi.

Bu arada, Yunanistan Savunma Bakanı Panayotis Kammenos, Haziran sonuna kadar anlaşma sağlanamaması durumunda Yunanistan'ın IMF'ye olan borçlarını ödemeyeceğini söyledi.

Katıldığı bir televizyon programında, Yunan hükümetinin müzakerelerde birçok taviz verdiğini ve bundan sonra geri adım atmayacağını ifade eden Kammenos, "Ödemeleri EFSF (Avrupa Finansal İstikrar Fonu) yapsın. Bu, EFSF'nin yararına olacak. Ondan sonra da borcun tümüyle ilgili bir anlaşma olsun. Tüm bunlar ya 18 Haziran'a kadar olsun ya da hiçbir zaman olmasın" şeklinde konuştu.

Yunanistan, IMF'ye 5 Haziran'da ödemesi gereken 300 milyon avroyu ödememiş ve bu ay içerisindeki toplam 1,6 milyar avroluk borcunu 30 Haziran'da tek seferde ödemeyi planladığını açıklamıştı.

(AA)

Etiketler : , , , , ,

HABERE YORUM KAT