1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. Yok Artık! Bu Kadarı da Olmaz!
Yok Artık! Bu Kadarı da Olmaz!

Yok Artık! Bu Kadarı da Olmaz!

Yine ajitasyon, yine uyduruklu asparagas... Habertük'ün manşetten yayınlladığı ve Haber7'nin de iktibas ettiği iddiaya göre Ezidiler bebeklerini kanlarıyla beslemiş; genç kızlar tecavüz korkusuyla intihar etmiş.

15 Ağustos 2014 Cuma 17:12A+A-

HAKSÖZ-HABER

Habertürk’te yer alan ve yine “iddia” olarak verilen haber, olduğu gibi Haber7 tarafından da iktibas edilmiş.

Haber öyle bir spotla sunulmuş ki,  daha bundan yüksek reyting getiren bir haber bulmak mümkün değil. Şunlar söyleniyor spotta:

“Açlık ve susuzlukla boğuşan Ezidi anne-babalar, hayatta kalmaları için ellerini kesip kanlarını çocuklarına içiriyor. Genç kızlarsa IŞİD tecavüzüne uğramamak için intiharı seçiyor.”

Tıpkı gazete manşetini süsleyen iddia gibi spotta da bu söyleniyor ama bakmayın; haberde daha bununla ilgili hiçbir ayrıntı yok. Olay nasıl olmuş, nerede yaşanmış, kim kanını vermiş vb. hiçbir sorunun cevabı yok. Üstelik manşette çoğul bir kullanım var. Yani kitlesel olarak bebeklerin kanla beslendiği algısı oluşturuluyor. Ama hiçbir detaya yer verilmiyor.

İlginç! Birinci sayfadan bir iddiayı koca puntolar ve ajitatif söylemle manşete çekeceksiniz ve hiçbir detaya yer vermeyeceksiniz. Neden detay yok? Çünkü bu haber de diğerleri gibi asparagas da ondan! İnsan "Bu durum iletişim fakültelerinin içler acısı halini mi yansıtıyor yoksa?" demekten kendini alamıyor. Basın Konseyi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve bilumum kuruluşlar da sessiz. Öte yandan “filanca yazarları filanca tutumlarından okumayacağız” kampanyası başlatanlar hakkında tumturaklı ve de süslü bir basın bildirisi döşeyen Türkiye Yazarlar Birliği'nin da bu tip haberler, bilgi kirliliği, dezenformasyon hiç umurunda değil galiba.  

Mesele bebeklere kan içirilmesinden ibaret de değil tabi. Dikkat ederseniz spotta “Genç kızlarsa IŞİD tecavüzüne uğramamak için intiharı seçiyor.” iddiasına da yer verilmiş.

Hangi genç kızlar? İntihar edenlerin görüntülerini geçtik; isimleri nedir? Kaç kız intihar etti bu sebepten dolayı? Boşuna gazeteyi elinize alıp okumanıza gerek yok. Zira Bahar Bakır imzalı haberi sonuna kadar okuduk ve bu sorulara da hiçbir cevap bulamadık. Haberde sadece sebze kasasında taşınan Ferman bebeğin dramından bahsediliyor. Siz sebze kasasında taşınan bir bebek üzerinden “kanlarıyla beslenen bebekler, tecavüz korkusuyla intihar eden kızlar” vurgusunu nereden çıkardınız?

Ne kadar daha çok dramatize edebilirim kaygısıyla haberde şöyle bir cümle de kurulmuş:

“Sincar Dağı’nda, yaşlı olduğu için yürüyemeyen bir kadının IŞİD’in eline geçmemek için oğlundan kendisini öldürmesini istediği, oğlunun da bu isteği yerine getirdiği ileri sürüldü.”

Doğrusu çok yorulduk; şu cümleyi kuran birisi için daha ne söylenebilir; bilemiyoruz.

haberturk-ezidiler-cocuklarini-kanlariyla-beslediler-haberi.jpg

HABERE YORUM KAT

6 Yorum