1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Yıllarca Türbe Sanıldı; Mozole Çıktı
Yıllarca Türbe Sanıldı; Mozole Çıktı

Yıllarca Türbe Sanıldı; Mozole Çıktı

Muğla’nın Marmaris ilçesinde yıllarca türbe diye ziyaret edilen anıt mezarın Diagoras isimli bir gladyatöre ait olduğu ortaya çıktı. M.Ö. 3’üncü yüzyıldan kalma mozole aynı zamanda Türkiye’deki tek piramit mezar olma özelliği taşıyor.

14 Ağustos 2019 Çarşamba 19:47A+A-

Yıllarca adaklar adayıp, başında dualar ettiler. Gerçek yıllar sonra ortaya çıktı. Marmaris'in Turgut Mahallesindeki türbenin bir gladyatöre ait olduğu anlaşıldı.  

Anıt mezar Mousoleum’a benzerliğiyle dikkat çekiyor

Yapı 40 yıldır Çağbaba adıyla anılıyordu. Arkeolojik çalışmalar neticesinde buranın Antik Karia uygarlığında yaşayan dövüşçü Diagoras'a ait bir mezar olduğu belirlendi. 

Mezarın bir başka önemli özelliği daha var.

2 bin 300 yıllık ve 6 metre yüksekliğindeki bu anıt mezar, dünyanın yedi harikasından biri olan Mousoleum’a benzerliğiyle dikkat çekiyor ve Türkiye’de ayakta kalan tek piramit mezar olma özelliğini taşıyor.

'Diagoras, halkın alkışladığı bir boksördü'

Arkeograf ve yazar Raşit Öztürk, “Bu boksörün resimleri falan daha yeni bulundu. İki oğlu var ve iki oğlu da boksördür. Diagoras’ın ödülleri vardır, bu ödüller bir yığın tapınaklarda var. Diagoras, sokaklarda dolaştığı zaman halkın alkışladığı bir boksördü " dedi.

Yöre insanı mezarda kaçak kazı yapanların, öldüğü, boşandığı ya da hasta olduğuna inanıyor.

Kaynak: TRT Haber

HABERE YORUM KAT

5 Yorum