1. HABERLER

  2. HABER

  3. Yargılanan 22 General Emekli Edildi
Yargılanan 22 General Emekli Edildi

Yargılanan 22 General Emekli Edildi

YAŞ ikinci gününde bir üst rütbeye yükselen isimler belirlenirken, orgeneral rütbesindeki YAŞ üyelerinden üçte biri ile yargılaması süren 22 general emekliye ayrıldı

03 Ağustos 2013 Cumartesi 02:04A+A-

TSKi'nın (TSK) komuta kademesini yeniden şekillendiren Yüksek Askeri Şura (YAŞ) ikinci gün çalışmalarını tamamladı.

YAŞ'ın ikinci toplantısı Başbakan Erdoğan'ın Genelkurmay Karargahı'na gelmesiyle başladı. Erdoğan'ı karargah girişinde Genelkurmay Başkanı Necdet Özel karşıladı. Erdoğan, toplantıdan öğle saatlerinde ayrıldı. Şuranın öğleden sonraki bölümü Özel'in başkanlığında tamamlandı. Genelkurmay Karargahı'nda toplanan şurada, terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alındı. YAŞ'ta disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle TSK'dan ayrılacak personelin durumu da değerlendirildi. Şurada bir üst rütbeye yükselen isimler belirlendi. Buna göre orgeneral rütbesindeki YAŞ üyelerinden üçte birinin emekliye ayrıldığı belirtiliyor. YAŞ Üyesi ve tutuklu Org. Bilgin Balanlı ile GATA'da tedavi gören Org. Nusret Taşdeler de emekliye ayrıldı ve yerlerine atama yapılmadı.

DÖRDÜNCÜ YILDIZI TAKACAKLAR

Karada 6 korgeneralden ikisi dördüncü yıldızı takacak. Bu isimler arasında Salih Zeki Çolak'ın Genelkurmay 2. Başkanlığı'na getirilmesi bekleniyor. Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Korg. Ümit Dündar'ın da Kara Kuvvetler Komutanlığı Kurmay Başkanlığı'na getirilmesi yönünde isminin geçtiği belirtiliyor.

Havada ise Korg. Abidin Ünal ile Korg. Akın Öztürk'ün orgenaral rütbesine yükseldiği ifade ediliyor. Yaş haddinden dolayı emekliye ayrıldığı belirtilen Org. Mehmet Erten'in yerine Abidin Ünal'ın Hava Kuvvetleri Komutanı olduğu konuşulan isimler arasında. Akın Öztürk'ün de Harp Akademileri Komutanı olacağı belirtiliyor.

Deniz Kuvvetleri'nde de Kora. Can Erenoğlu tutuklu olduğundan 'Oramiralliğe' terfi eden tek isim Bülent Bostanoğlu oldu.

TERFİ YOLU KAPANDI

YAŞ toplantılarında 17'si tutuklu durumda bulunan toplam 22 generalin durumları da ele alındı. haklarında dava bulunan 22 generale terfi yolu kapalı tutuldu. Bu komutanların emekliye ayrıldığı belirtildi. Bazı komutanlar da ise temdit olarak adlandırılan bir yıllık görev uzatımının kararlaştırıldığı da belirtiliyor. YAŞ toplantısında tutuklu genarellerin durumu konuşulan isimler şunlar:

'Org. Nusret Taşdeler, Bilgin Balanlı, Korg. Rıdvan Ulugüler, Koramiral Can Eroğlu, tümg. Atilla Özler, Nurettin Işık, Hakan Akkoç, İsmail Taş, Yalçın Ergül, tüma. Semih Çetin, Soner Polat, Tuğg- İsmail Hakkı Önder, Tuğg. Metin Keşap, Tuğg. Mehmet Faruk Alpaydın, Tuğg. Mustafa Erhan Pamuk, Tuğa. Levent Görgeç, Tuğa. Osman Kayalar.'

Kuvvet komutanlıklarındaki değişim için de son değerlendirmelerin dün yapıldığı belirtiliyor. TSK'nın zirvesinde iki yıl daha Org. Necdet Özel 'Genelkurmay Başkanlığı'nı sürdürecek.

RÜTBE VE VEKALET

Son anda bir sürpriz gelişme olmazsa; Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nı Org. Bekir Kalyoncu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nı orgeneralliğe terfi eden Abidin Ünal, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nı da oramiralliğe terfi eden Bülent Bostanoğlu yürütecek. Org. Hulusi Akar'ın da Jandarma'nın başına getirilmesi bekleniyor. Yargılaması süren tutuklu generallerin terfi alamaması nedeniyle bazı komutanlıklarda 'rütbe' değişimi ve 'vekalet'in devreye sokulduğu belirtildi. Geçen yıl korgeneral rütbesine inen Harp Akademileri'nde yeniden orgeneralliğe dönüş olduğu ifade ediliyor. İki yıldır 'karacı' komutanların atandığı Harp Akademileri'nde yeniden 'havacı' komutana dönüş olduğu kaydedildi. Bu ismin orgeneralliğe terfi ettiği öne sürülen Akın Öztürk olduğu iddia ediliyor.

YAŞ, çalışmalarını gündüz saatlerinde tamamladı. Ancak üyeler akşam da bir aradaydı. Başbakan Erdoğan başkanlığındaki YAŞ üyeleri, 'Başkomutan' Cumhurbaşkanı Gül'ün daveti üzerine Çankaya Köşkü'nde verilen iftara katıldı. İftarda da yapılması öngörülen atamalar ve alınan kararlarla ilgili değerlendirmeler yapıldığı öğrenildi. YAŞ toplantısında alınan kararlar bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulacak ve ardından da kamuoyuna açıklanacak.

YENİ ŞAFAK

HABERE YORUM KAT