1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ÜRDÜN

  4. Ürdün'de Nekse Programı Düzenlendi
Ürdün'de Nekse Programı Düzenlendi

Ürdün'de Nekse Programı Düzenlendi

Ürdün İhvanı, 6 Gün Savaşları'nda Filistin topraklarının işgalinin 48'inci yılı için anma programı düzenledi.

06 Haziran 2015 Cumartesi 03:44A+A-

Ürdün'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), 1967 yılındaki 6 Gün Savaşları'nda Filistin topraklarının işgalinin (Nekse) 48'inci yıl dönümü dolayısıyla anma etkinlikleri düzenledi.

İhvan'ın Ürdün'deki siyasi kanadı İslami Çalışma Cephesi, başkent Amman'ın doğusundaki El-Vahdat Mülteci Kampı'nda "Nekbe Ve Nekse Arasında Dönüş Hakkı" adı altında anma programı gerçekleştirdi.

İslami Çalışma Cephesi Genel Sekreteri Muhammed ez-Zeyud, programda yaptığı konuşmada, "Arap ülkelerinin İsrail ile imzaladığı barış anlaşmaları, halk ve din nezdinde meşruiyetten yoksundur. Müzakereler, vatanları geri vermiyor, onlar ancak vakit kaybı" dedi.

Programda söz alan İhvan Şura Koneyi Üyesi Hamza Mansur da "Siyonistlerin ürünleri boykot edilmeli" diyerek, halkların işgalden kurtulmasının cihat ve direnişle mümkün olabileceğini söyledi.

Mansur, Filistin'in özgürleştirilmesi için tek yolun, İsrail ürünlerinin boykot edilmesi ve geri dönüş hakkına sıkı sıkıya bağlı kalmak olduğunu vurguladı.

İsrail'in 1967'de Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze'yi işgal etmesiyle sonuçlanan 6 Gün Savaşı'nın başladığı 5 Haziran, "Nekse" (Toprak Kaybetme Günü) adıyla anılıyor. Filistinliler Nekse'yi, 1948'de İsrail'in bağımsızlığını ilan ettiği "Nekbe" (Büyük Felaket) adı verilen sürecin devamı olarak görüyor.

İsrail ile Mısır, Ürdün ve Suriye arasında geçen 6 Gün Savaşları'nda on binlerce kişi hayatını kaybetmiş, Doğu Kudüs işgal edilmiş, Batı Şeria ve Gazze'de yaşayan yaklaşık yarım milyon Filistinli evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

 (AA)

HABERE YORUM KAT