1. HABERLER

  2. HABER

  3. Uluslararası İsimlerden Mısır Darbecilerine Kınama
Uluslararası İsimlerden Mısır Darbecilerine Kınama

Uluslararası İsimlerden Mısır Darbecilerine Kınama

Aralarında Noam Chomsky'nin de olduğu birçok akademisyen ve aktivist, 'keyfi tutuklama, gözaltı ve barışçıl aktivistlere işkenceyi' kınayan bildiriye imza verdi.

18 Şubat 2014 Salı 10:32A+A-

Mısır'da darbe yönetiminin tutuklama, gözaltı ve barışçıl aktivistlere işkencelerini kınayan bir bildiri uluslararası akademisyenler, sendikacılar, ve insan hakları eylemcileri tarafından imzalandı. 'Mısır'ın demokratik haklarını savun' başlıklı bildiri Hüsnü Mübarek'e karşı ayaklanmaları destekleyen ABD merkezli Mısır Dayanışma Kampanyası tarafından hazırlandı.

İmzalayanlar arasında ABD'li ünlü akademisyen Noam Chomsky ve yazar Naomi Klein de bulunuyor.

Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur ve Başbakan Hazem Beblavi'ye hitaben kaleme alınan bildiride, keyfi tutuklama ve aktivistlere işkence iddialarının son aylarda arttığına dikkat çekildi.

Mısır'ın darbeci yönetimine karşı çıkan yüzlerce insan herhangi bir gösteri ya da konferans öncesinde resmi izni gerektiren yeni protesto yasasını ihlal etmekle suçlanarak gözaltına alınıyor.

Müslüman Kardeşler destekçisi çok sayıda Mısırlının yanısıra, son dönemde gözaltına alınanlar arasında solcu aktivist Alaa Abdülfattah, 6 Nisan Gençlik Hareketi kurucuları Ahmed Mahir ve Muhammed Mahir ile seküler aktivist Ahmed Duma'nın da olması uluslararası camianın tepkisini çekti.

Bildiride protesto özgürlüğünü kullandıkları için Mısır rejimi tarafından hedef alınanların derhal serbest bırakılması ve temel haklar için mücadele edenlere karşı baskıların son bulması talep edildi.

Bildiriye Avustralya, İngiltere, ABD, Kanada, İspanya, Almanya, Fransa, Güney Afrika, Hindistan, Polonya, Portekiz ve Brezilya'nın da aralarında olduğu 15 ülkeden önemli isimler tarafından imzalandı.

(Dünya Bülteni)

 

HABERE YORUM KAT