1. HABERLER

  2. HABER

  3. Uludere Sorumluları Ortaya Çıkarılmalı!
Uludere Sorumluları Ortaya Çıkarılmalı!

Uludere Sorumluları Ortaya Çıkarılmalı!

Şırnak’ın Uludere ilçesinde 34 köylünün bombalanarak öldürülmesinin sorumlularının bulunmaması tepkilere neden oluyor.

08 Mart 2012 Perşembe 16:34A+A-

Askeri Hakim Ümit Kardaş, Uludere’nin faillerinin bulunmayacak gibi göründüğünü, Özgür-Der Diyarbakır Şubesi Başkanı Serdar Bülent Yılmaz ise hükümette olayı aydınlatmaya yönelik yeterli gayret göremediğini söyledi.

Ferhat Açıl'ın haberi:

Uludere’de yaşanların aydınlatılmamış olmasını gazetemize değerlendiren Emekli Askeri Hakim Ümit Kardaş, Uludere mevzusunun faillerinin bulunmayacak gibi göründüğünü söyledi. Kardaş, “Bunun sorumluluğu üst düzeyde. Pilotları gidip gösterilen noktayı bombalamaları, pilotlar açısından bir şey ifade etmiyor. Pilotlar verilen bir talimat doğrultusunda hareket ediyor. Bu istihbaratı nereden geldi, kim değerlendirdi ve bu harekâta kim karar verdi? Bunlar bilinmiyor” dedi.

Türkiye birçok şeyi başarır

Uludere’yi aydınlatacak bir Türkiye’nin birçok şeyi başaracağını sözlerine ekleyen Ümit Kardaş, Türkiye’deki dengeler yüzünden bu tip olayların aydınlatılmasının zor olduğunu ifade etti.

Kardaş, “Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı netice itibariyle büyük güvenlik konseptine dönüş yaptı. Ve savaş kararı aldı. Uçakları kaldıracaksınız, bombalayacaksınız. Bu savaş… Savaşlarda çoğunlukla siviller ölür. Böyle bir kararı aldığınızda, böyle bir olayın vuku bulma oranı yüksek. Bu riski göze alarak karar verdiniz. O zaman sizin burada, böyle bir olayla karşılaşmanız, böyle bir tuzağa düşmeniz çok mukadder. Bu da gerçekleşti. Buna karar veren bir iktidar olarak, bir nevi hesap vermek durumundasınız” diye konuştu.

Kamuoyuna bilgi verilmiyor

Uludere olayının gerçekleştiği günden beri kamuoyuna bilgi verilmediğini belirten Özgür-Der Diyarbakır Şubesi Başkanı Serdar Bülent Yılmaz ise, “Olayın sorumluları hakkında ne yapıldığına dair bir bilgimiz yok. Soruşturmanın derinleştirildiğine, müfettişlerin görevlendirildiğine dair elimizde hiçbir bilgi de yok dolayısıyla bu olay savuşturulacak gibi duruyor” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın Uludere’yi ziyaret etmesinin insanlık yönü itibarıyla önemli olduğunun altını çizen Yılmaz, “Bu 90’lı yıllardan farklı bir şeyi gösteriyor. 90’larda böyle bir hadise olduğunda, ‘bunların hepsi PKK örgütünden teröristlerdir, imha edildi’ derlerdi. Bu durum istenilse de izlenilemiyor. Başbakan’ın eşi gidiyor ama aslında olayın insani boyutunu hükümetin kabullenerek, özür dilemesi, Başbakan’ın da oraya gitmesi gerekirdi” diye konuştu.

Yılmaz ayrıca, “Hükümettin bu konunun üzerine gitmesinde çok iştahlı olmadığını görüyoruz. Bu iştahsızlık bu şevksizlik, isteksizlik bizim olayın aydınlatılacağına dair umudumuzu her geçen gün daha da kırıyor” ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT