1. HABERLER

  2. HABER

  3. Uludere Anayasa Mahkemesi'nde
Uludere Anayasa Mahkemesi'nde

Uludere Anayasa Mahkemesi'nde

Hava operasyonunda ölen 34 köylünün yakınları Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Aileler adına 1000’e yakın avukat dilekçe verdi. Talepler arasında ‘resmi özür’ de var.

18 Temmuz 2014 Cuma 17:00A+A-

Avukatlar Anayasa Mahkemesi'ne verdikleri dilekçede, "devlet görevlileri tarafından kasten öldürme nedeniyle negatif yükümlülük, devlet görevlileri tarafından hukuka aykırı veya mutlaka gerekli olmayan ve orantısız güç kullanma nedeniyle negatif yükümlülük, bombalamadan sonra yetkililerin yaralıları kurtarmak için çaba sarf etmemeleri nedeniyle pozitif yükümlülük, ölüm olayından sonra etkili soruşturma yapılmaması nedeniyle pozitif yükümlülük, ölüm olayından sonra sağ kalanlara ve ölenlerin yakınlarına yapılan muamele nedeniyle pozitif yükümlülük yönünden" anayasanın ilgili maddelerinin ihlal edildiğine karar verilmesini istedi.

'Resmen özür dilensin'

Avukatlar ayrıca, yakınlarını kaybedenlerden resmi özür dilenmesi, tüm askeri ve mülki yetkililerin yargılanmasının sağlanması için dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesi yönünde karar verilmesini de talep etti.

Uludere soruşturmasında ne oldu?

Olayın ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturmada bir süre sonra görevsizlik kararı verilerek dosya askeri savcılığı gönderilmişti. Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın yaklaşık sekiz ay süren soruşturmasında takipsizlik kararı verilmişti. Ailelerin karara yaptığı itiraz da reddedilmişti.

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT