1. HABERLER

  2. HABER

  3. Twitter Türkiye’de Mahkemeye Başvurdu
Twitter Türkiye’de Mahkemeye Başvurdu

Twitter Türkiye’de Mahkemeye Başvurdu

Sosyal paylaşım sitesi Twitter, Türkiye'deki erişim kısıtlamasının yasal dayanağı olmadığı iddiasıyla mahkemeye başvurdu.

26 Mart 2014 Çarşamba 23:08A+A-

Twitter’ın Genel Hukuk Danışmanı Vijaya Gadde tarafından "Blog.twitter.com" adresinden yapılan açıklamada, "Türk hükümetinin Twitter'a erişimi yasaklamasının üzerinden altı gün geçti. Bu süre zarfında endişelerini dinlemek, platformumuzun nasıl çalıştığı konusunda bilgi vermek ve soruna bir çözüm bulabilmek için Türk yetkililerle görüşmede bulunduk" denildi. 

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ancak hala Türkiye'deki milyonlarca kişinin, Twitter'dan seslerini duyurmasına izin verilmiyor. Bu nedenle Twitter'a erişim yasağına karşı çıkmak için son birkaç gündür çeşitli Türk mahkemelerinde bağımsız Türk avukatımızla yaptığımız çalışmaların ardından dava açmak için dilekçe verdik. Kısıtlamanın kaldırılması girişimimize Türkiye'den gazeteciler, yasal uzmanlar ve vatandaşların yanı sıra uluslararası topluluk da destek veriyor."

Yasağın sözde yasal dayanaklarının üç mahkeme kararı ve cumhuriyet savcısının talebi olduğu belirtilirken, söz konusu mahkeme hükümlerinden hiçbirinin yasaktan önce kendilerine iletilmediği bildirildi.  

Mahkeme kararlarından ikisinin, Twitter kurallarını ihlal eden içerikle bağlantılı olduğu ve hali hazırda ertelendiği, son kararla, kendilerine eski bir bakanı yolsuzlukla suçlayan bir hesabın kapatılması talimatı verildiği belirtildi.

Kararın, Twitter yönetimini endişelendirdiği ifade edilirken, özellikle hükümetin karıştığı muhtemel yolsuzluk söz konusu olduğunda siyasi içerikli ifadenin en önemli ifade türlerinden biri olduğuna dikkat çekildi ve bu nedenle bugün söz konusu kararın bozulması için kullanıcılar adına Türkiye’deki mahkemeye dava dilekçesi sunulduğu belirtildi.

Açıklamada, karara karşı çıkarken, söz konusu hesapla ilgili olarak ülke gizlilik içeriği aracını kullandıklarını, bunu ilk kez Türkiye'de kullandıklarını ve bireyin güvenliğinin sağlaması için cumhuriyet savcısının talebine dayalı birkaç twett ile bağlantılı olarak kullandıklarını belirtti.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bu engelleme sırasında, Türk hükümetine herhangi bir kullanıcının bizim gizlilik sözleşmesinde taahhüt ettiğimiz gibi email veya IP adresleri verilmedi. Erişim yasağıyla ilgili yapılan tüm açıklamalar temelinde, bizim hizmetimizin Türkiye'de engellemesinin hiç bir yasal temeli yoktur.

Ayrıca bugün, bu orantısız ve yasadışı engellemenin, idari yargı tarafından incelenmesine yönelik olumlu gelişmeler yaşandı. Biz hükümetin, vatandaşlarının Twitter'a erişiminin  çözümüne yönelik tutumunu hızlı şekilde oluşturacağını umuyoruz.''

Türkiye erişimi engellendi

Twitter, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) mahkeme kararıyla askıya alınmasını istediği hesapları durdurmaya devam ediyor. Bu kapsamda "oyyokhirsiza" hesabının Türkiye erişimi engellendi.  

Edinilen bilgiye göre, Twitter'e erişime tedbir kararı alınmasına neden olan hesaplarla ilgili ikinci adım atıldı.

Buna göre, "oyyokhirsiza" hesabına Türkiye'den erişim engellendi. Hesaba girildiğinde "@oyyokhirsiza's account has been withheld in Turkey (oyyokhirsiza'nın hesabı Türkiye'de durduruldu)" uyarısıyla karşılaşılıyor ve kullanıcının tüm twetlerinin yerine söz konusu yazı yer alıyor.

Bu hesabın kullanıcı adında ise "withheld account (durdurulmuş hesap)" yazısı bulunuyor. 

Ayrıca "ACEMUSAKLARI" hesabında yer alan ve şikayet konusu olan içerikler de kaldırıldı. 

Twitter, 22 Mart Cumartesi günü Samsun'da C.K. adlı kadının ismi kullanılarak müstehcen içerikli yazı ve resimlere yer veren sahte hesabı da askıya almıştı. 

AA

HABERE YORUM KAT