1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. 'Türkmen Dağı Saldırısı Müzakereler İçin'
'Türkmen Dağı Saldırısı Müzakereler İçin'

'Türkmen Dağı Saldırısı Müzakereler İçin'

Suriyeli muhalif grupları Türkmen Dağı için seferberliğe çağıran SMDK'nın başkanı Halit Hoca'ya göre Rusya ve İran, görüşme masasında Esed rejimini daha avantajlı bir konuma getirmeye çalışıyor.

22 Kasım 2015 Pazar 01:46A+A-

Can Hasasu / Al Jazeera

Suriyeli silahlı muhalif grupları Türkmen Dağı için seferberliğe çağıran Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) bir numaralı ismi Halit Hoca, Esed rejiminin Rus hava bombardımanı ve İran yanlısı kara birlikleriyle birlikte yaptığı operasyonu Al Jazeera'ye değerlendirdi. 

Hoca, Rusların birinci Viyana görüşmeleri öncesinde de aynı yöntemi izlediğini; bir yandan siyasi çözümden bahsederken, bir yandan da askeri harekatlarını arttırdığını söyledi: 

"Müzakerelerden önce sahada ilerleme sağlamak istiyorlar ki, masada Esed'in pozisyonu güçlü olsun. Daha da üzücü olan husus, Rus bombardımanının silahlı muhalif güçlerden çok sivil hedefleri vurmasıdır. Bu aslında siyasi çözümü tıkayan bir adımdır. Çünkü siyasi çözüm yolunda biz halkımızın desteğini almazsak, bir ilerleme elde edemeyiz. Rusya'nın operasyonları ise tabanımızda büyük bir tepkiye ve öfkeye neden oluyor."

'Silaha silahla karşılık verilir'

Suriye muhalefetinin siyasi çözüm için çok istekli olduğunu söyleyen Hoca, Rusya ve İran destekli rejim saldırıları sürdükçe silahlı muhaliflerin de silahlarını bırakmayacağını vurguladı:

"Eğer muhalefeti sıkıştırmak için Rusya ve İran destekli askeri harekat devam edecekse, bunun karşılığı masada değil, sahada olur. Biz bu yüzden siyasi çözüm yolunda hiçbir zaman silahı elimizden bırakmayacağız. Özgür Suriye Ordusu'na olan desteğimizi arttıracağız. Komşu ülkelerin de bize olan desteğini arttırmasını istiyeceğiz. Rejimi ayakta tutmaya çalışan, rejimin lehine sonuçlanan bir müzakereye SMDK kesinlikle girmeyecektir."

'Bize hava savunma silahı lazım'

Hoca, Özgür Suriye Ordusu ve diğer muhalif silahlı grupların Suriye'de büyük bir güce sahip olduğunu ve Esed rejiminin yabancı destekçilerine rağmen önemli bölgelerin kontrolünü ellerinde tutuklarını hatırlattı. Rus ordusunun hava bombardımanı ve İran yanlısı güçlerin kara desteği karşısında, Suriyeli muhalifleri desteklediğini söyleyen ülkelerin kendilerini kaderleriyle baş başa bıraktığından yakındı:

"Suriyeli silahlı muhaliflerin sahada önemli bir gücü var. Maalesef son aylarda, gerek IŞİD ile gerek ise rejimle mücadele ederken, hiçbir zaman Amerika ve koalisyon güçlerinden istediğimiz düzeyde destek veya silah yardımı alamadık. Desteğe ihtiyacımız var, özellikle de hava savunma silahlarına ihtiyacımız var."

Son iki haftadır Rus savaş uçaklarının yoğun bir şekilde bombaladığı Lazkiye'nin kuzey kırsalındaki Türkmen Dağı'ında mevzilenen Türkmen güçleri geri çekilmek zorunda kaldı. Bölgenin stratejik yükseltisi olan Kızıldağ'ın İran destekli kara birliklerinin eline geçmesi ile birlikte Türkmen Dağı'nın eteklerinde bulunan muhalif mevziler ve sivil yerleşimler de rejimin doğrudan atış menziline girmiş oldu.  

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT