1. HABERLER

  2. HABER

  3. Türkiye'den İran'a Sert Cevap Geldi
Türkiyeden İrana Sert Cevap Geldi

Türkiye'den İran'a Sert Cevap Geldi

TC Dışişleri Bakanlığı, İran Genelkurmay Başkanının iddialarına kendi sitesinden yanıt verdi.

07 Ağustos 2012 Salı 17:22A+A-

İran'da Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi'nin Türkiye hakkındaki açıklamalarına (haberi için tıkla) Dışişleri Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Dışişleri Bakanlığı sitesinde yayınlanan cevap metnine göre yapılan iddiaların asılsız ve gereksiz olduğunu söylenirken bu yakışıksız tehditleri şiddetle kınıyoruz mesajı verildi.

TC Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan cevap metni:

"İran Devrim Muhafızları’nın internet sitesinde yayınlanan İran Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi’nin açıklaması başta olmak üzere, bazı İranlı yetkililer tarafından ülkemizle ilgili olarak yapılan asılsız ithamlarla dolu açıklamaları ve son derece yakışıksız tehditleri şiddetle kınıyoruz.

Türkiye, dış politikasında kendi hedef ve ilkeleri doğrultusunda hareket eden, büyük devlet geleneğine sahip bir ülkedir. Bunu, en çok asırlardır komşuluk ilişkileri sürdürdüğümüz İranlı yetkililerin bilmesi ve kavramış olması gerekir. Nitekim, İran’ın nükleer programıyla ilgili BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamadaki ilkesel tutumumuz malumdur. Türkiye’nin dış politikasındaki ilkeli tavrı herkes tarafından bilinmesine rağmen, muhtelif görevlerdeki İranlı yetkililerin ülkemizi hedef alan açıklamalarının devam etmesi kabul edilemez bir sorumsuzluktur.

Öte yandan, Suriye’deki rejimin sebep olduğu insanlık dramının Suriye içindeki ve dışındaki sorumlularının kimler olduğu, her gün yüzlerce masum insanın katlinin vebalini kimlerin taşıdığı herkesin malumudur. Bunlar, tarih ve insanlık vicdanı önünde mutlaka hesap verecektir.

Ayrıca, Suriye’de 48 İran vatandaşının kaçırılmasına tamamen insani gerekçelerle bakıyoruz. Nitekim, İran Dışişleri Bakanı Sayın Salihi’nin, Sayın Bakanımızı bu konuda yardım talebiyle araması üzerine, daha önceki örneklerde olduğu gibi, yine sadece insani mülahazalarla ve İran halkına dostluğumuzun bir gereği olarak tarafımızdan her türlü gayret gösterilmektedir.

Sayın Bakanımız, bu hususları bugün görüşeceği İran Dışişleri Bakanı Sayın Salihi’nin dikkatine ayrıca getirecektir.

İranlı yetkilileri, ülkemizle ilgili mesnetsiz açıklamalara son vermeye ve komşuluk ilişkilerinin ruhuna yakışacak şekilde davranmaya davet ediyoruz."

 

HABERE YORUM KAT