1. HABERLER

  2. HABER

  3. Türk Hava Kurumu'na Zorunlu Pul Bağışı!
Türk Hava Kurumuna Zorunlu Pul Bağışı!

Türk Hava Kurumu'na Zorunlu Pul Bağışı!

THK'nın Milli Eğitim aracılığıyla dağıttığı yardım pullarının bazı öğretmenler tarafından öğrencilere zorla satıldığı ortaya çıktı.

25 Aralık 2010 Cumartesi 07:32A+A-

Yetkililer çocuklarda yardımseverlik duygusunun gelişmesi için bu tür faaliyetlere destek verdiklerini söylerken, pedagoglar tam tersini vurguluyor.

Devlet destekli vakıflar tarafından okullarda öğrencilerden toplanan 'zorunlu bağış'lar, yine gündemde. Bu durumun son örneği geçtiğimiz günlerde Türk Hava Kurumu'nun (THK) Milli Eğitim aracılığıyla dağıttığı yardım pullarında yaşandı. Bazı öğretmenlerin pulları öğrencilere zorla sattıkları ortaya çıktı. Yetkililer, çocuklarda yardımseverlik duygusunun gelişmesi amacıyla bu tür faaliyetlere destek verdiklerini söylerken, pedagoglar zorla yaptırılan yardımın çocuklardaki yardımseverlik duygusunu körelteceğini vurguluyor.

THK, geçtiğimiz günlerde Ramazan ayında öğrencilerden fitre zekât paralarının toplanamamasını dayanak göstererek pulların, okullarda öğrencilere satılmasını istedi. Bu amaçla okullara gönderdiği zarflarda 1 lira karşılığında pul sattı. Sefaköy'de bir ilköğretim okulunda bazı öğretmenlerin çocuklara pulların alınması için baskı yaptığı öğrenildi. Okul müdürü, konuyla ilgili kendisine bir şikâyet gelmediğini söyleyerek iddiaları reddetti. Fakat öğrenciler, bazı öğretmenlerin kendilerine zorla pul sattığı iddialarını doğruladı. Okul idaresine yaptıkları şikâyet sonucu öğretmen hakkında hiçbir işlem yapılmadığını belirten öğrenciler, ayrıca öğretmenin kendileri için sıkıntılı günler oluşturabilme ihtimalinden korktuklarını söyledi. Yetkililer, çocuklara yardımseverlik duygusunun kazandırılması için yardım faaliyetlerine destek verildiğini söylerken hiçbir öğretmen ya da okul müdürünün öğrencileri yardım yapması için zorlayamayacağının altını çizdi. Öğrencilerin, öğretmenleri tarafından herhangi bir baskıya maruz kalmaları sonucunda okul idaresine durumu şikâyet edebileceklerini ifade etti.

Pedagoglar da yardımseverlik duygusunun çocuklara özendirilerek ve yardımın mahiyeti anlatılarak kazandırılabileceği görüşünde hemfikir. Pedagog Ali Çankırılı, zorla yaptırılan yardımların çocukta kalıcı bir yardımseverlik duygusu oluşturmayacağını belirtti. "Çocuklara yaşayarak ve iyi örnekler sunularak yardımseverlik duygusu kazandırılır." diyen Çankırılı, aile, öğretmen ve okul müdürlerini çocuklara bu tür vicdani meselelerde baskı kurmaktan uzak olmaları konusunda uyarıyor.

HASRET GÜLER / ZAMAN

HABERE YORUM KAT