1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. Tunus'ta Koalisyon Hükümeti Zor Günler Geçiriyor
Tunus'ta Koalisyon Hükümeti Zor Günler Geçiriyor

Tunus'ta Koalisyon Hükümeti Zor Günler Geçiriyor

Tunus'ta 5 Şubat 2015'te El-Habib es-Sıyd başkanlığında kurulan koalisyon hükümeti son dönemde meydana gelen olaylar nedeniyle zor zamanlar geçiriyor.

10 Ekim 2015 Cumartesi 00:49A+A-

Tunus'ta Nahda Partisi'nin de aralarında bulunduğu koalisyon hükümetini krize sürükleyen üç temel olayın ilki Parlamento Koordine Bakanı el-Ezher el-İkrimi'nin bir radyo programında canlı yayındayken istifasını açıklaması oldu.

Geçtiğimiz 5 Ekim'de el-İkrimi kabineden istifa eden ilk bakan oldu. Hükümet tarafından yayımlanan açıklamada "Demokratik sistemde her hükümet üyesi istifa etme hakkına sahiptir" ifadesi kullanıldı.

İstifanın önemsizliğine vurgu yapılan açıklamada boşalan bakanlığın hükümette koalisyon ortakları arasında herhangi bir sıkıntı oluşturmayacağı ve olumsuz etkisinin olmayacağı belirtildi.

Ancak koalisyon hükümetinin büyük ortağı Nida Tunus Partisi'nin (NTP) kurucu üyesi olan el-İkrimi istifasına gerekçe olarak yolsuzlukla mücadelede başarısız olduğunu, böyle bir mücadele imkanının hükümette bulunmadığını dile getirdi.

Bakanın istifası üzerine Başbakan es-Sıyd yerel bir radyoya yaptığı açıklamada kabinedeki bakanların değişimi hükümet başkanının elinde olduğunu söyleyerek muhtemel değişimin ilk işaretini verdi.

"Bitsin bu yalanlar. Gerçekleri ortaya çıkarın"

İkinci önemli olay ise yine gün 5 Ekim'de sosyal medya üzerinden kendi görüntüsünü çektiği videoyu yayımlayan televizyon programcısı Muiz el-Garbiye'nin ifşaatları oldu. El-Garbiye yayımladığı görüntüde, 14 Ocak Devrimi sonrasında "ülkede düzenlenen suikastlerden Şükrü Belıyd ve Muhammed Brahmi gibi suikastlerin, Susa kentindeki bir plaja ve Bardo Müzesine düzenlenen terör saldırılarının arkasında içeride ve dışarıda kimlerin olduğunu biliyorum" ifadelerini kullandı.

NTP'ne yakınlığıyla bilinen el-Garbiye "Bitsin bu yalanlar" diyerek " Mesajım Cumhurbaşkanı es-Sibsi ve Başbakan Habib es-Sıyd'e dir. Halkı bu kadar aldatmayı bırakın. Gerçekleri ortaya çıkarın" sözleriyle büyük dikkat çekti.

El-Garbiye 29 Eylül'de kendisine karşı düzenlenen suikast girişiminden kurtulduğunu belirterek hayatından endişe duyduğunu açıkladı. Video çekimini İsviçre'de bir otel odasında yaptığını söyleyen el-Garbiye "Gerçeğin açığa çıkmasını isteyen herkesi suikastlere maruz bırakacaklar" şeklinde endişesini belirtti.

NTP Milletvekili Şerefuddin'e silahlı suikast girişimi

Üçüncü önemli gelişme ise 8 Ekim'de Susa kentinde NTP Milletvekili Rıza Şerefüddin'e karşı düzenlenen silahlı suikast girişimi oldu. Şerefüddin arabasındayken düzenlenen silahlı saldırıdan yara almadan kurtuldu. Ancak Şerefüddin ile el-Garbiye'nin yakın beraberliği ve yerel yayın organı Kanal 9 Tv'ye ortak olmaları konuyu gündeme getiren tüm analizcilerin dikkat çektiği önemli noktalardan biriydi.

Bu gelişmeler siyasi çevrelerde dikkatle izlenirken muhalefet kanadından birçok isim hükümetin değişmesi gerektiği yönünde açıklamalarda bulundu.

AA Muhabirine konuşan Tunus 14 Ocak Güçleri Partisi Başkanı Vahid Ziyab "Olayların arkasında bir sır perdesi var. Bilenlerin konuşması gerekir. el-Garbi'nin vakit geçirmeden konuşması ve gerçeği açığa çıkarması gerekir. Ona da bir suikast olursa ne olacak" dedi.

Şuan hükümette görev yapan siyasilerin yeterli düzeyde olmadıklarını söyleyen Ziyab "Habib es-Sıyd hükümeti sosyal adalet, yolsuzlukla mücadele ve işsizlik gibi birçok alanda başarısız olmuştur" şeklinde eleştirdi.

İktidar Partisi NTP'nin üst düzey kurmaylarından Münzir Belhac Ali kısa süre önce basına yaptığı açıklamada "Hükümet şaşkın. Tunus'u yönettiği yok. Siyaset ülkede çıkmaz bir yola girmiştir" ifadelerini kullandı.

Gannuşi: "Tunus güvenlik zorluklarıyla karşı karşıyadır"

Zeynel Abidin Bin Ali döneminin eski siyasilerinin bir araya gelerek oluşturduğu Nida Tunus Partisi'nde bir süredir var olduğu gözlenen aykırı düşünceler hükümeti bozma pahasına açıkça dile getirilmeye başlandı.

Hükümetin bir süredir üzerinde çalıştığı "Mali Barış Kanunu" hakkında görüşünü açıklamak üzere bu gün basınla bir araya gelen Nahda Hareketi Lideri Gannuşi "Tunus birinci dereceden güvenlik zorluklarıyla karşı karşıyadır. Özellikle Susa'da Nida Tunus Partisi'nden bir milletvekiline yönelik düzenlenen başarısız suikast girişimi olduktan sonra" ifadelerini kullandı.

Siyasi karar mekanizmasına yakın çevreler NTP'den birçok milletvekilinin Nahda Partisi'yle yapılan koalisyona son verme yönünde harekete geçtiğini bu yönde adımlar atacaklarını bildiriyor.

Öte yandan Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi ve NTP'nin en üst düzeydeki temsilcileri ülkenin geçiş sürecinde istikrarın önemli olduğunu bu meyanda Nahda ile yapılan hükümet ittifakının vaz geçilmez olduğunu vurguluyor.

AA

HABERE YORUM KAT