1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. Tunus Cumhurbaşkanı'ndan "İşkence" Özrü
Tunus Cumhurbaşkanı'ndan "İşkence" Özrü

Tunus Cumhurbaşkanı'ndan "İşkence" Özrü

Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Merzuki, ülkesinde işkenceye maruz kalan herkesten, devlet adına özür diledi.

08 Mayıs 2014 Perşembe 17:43A+A-

Merzuki, "İşkenceyle Mili Mücadele Günü" dolayısıyla cumhurbaşkanlığınca düzenlenen törende, devletin işkenceyle mücadeleyi temel amaç haline getirip, bununla alakalı "araştırma, kontrol ve takip yapacak" bir mekanizma kurması gerektiğini belirtti.

İşkenceyi bitirmek için önlerinde uzun ve zorlu bir yol bulunduğunu, işkenceyi tamamen bitirinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Merzuki, ülkesinde geçmiş yıllarda devlet tarafından birçok insana işkence yapıldığına değinerek,"Son 50 yılda işkenceye maruz kalan herkesten şu anda bu devletin başında bulunan biri olarak özür diliyorum" dedi.

Sivil toplum kuruluşlarına da seslenen Merzuki, "Sakın devlete güvenmeyin, çünkü devlet güvenilmez ellere geçebilir, bunun için sürekli devleti takip altında tutun. Devlet işkence yaparsa ona karşı mücadele edin, çünkü işkence yapan bir devlet varolmayı hak etmez" diye konuştu.

Merzuki, 1989'da "Tunus İnsan Haklarını Savunma Birliği"nin başkanlığını yaparken, 1987 yılında işkenceyle hayatını kaybeden muhalif lider Nebil Berekat'ın ölüm yıl dönümü olan 8 Mayıs'ın "İşkenceyle Mili Mücadele Günü" kabul edilmesini istemişti.

Tunus'ta bazı sivil toplum kuruluşları, içişleri bakanlığının, sorgu ve gözaltılar sırasında, bilhassa "terör suçlaması"yla tutuklanmış kişilere işkence uyguladığını iddia ediyor, bakanlık ise söz konusu suçlamaları yalanlıyor.

HABERE YORUM KAT