1. HABERLER

  2. HABER

  3. Törenler Cumhuriyetine Bir Katkı da Erdoğan’dan!
Törenler Cumhuriyetine Bir Katkı da Erdoğan’dan!

Törenler Cumhuriyetine Bir Katkı da Erdoğan’dan!

Cumhurbaşkanlığı sarayında 16 Türk devletini temsil eden askerlerle verilen mesaj hangi ihtiyaca tekabül edecek?

13 Ocak 2015 Salı 23:28A+A-

HAKSÖZ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan dikine gitmeyi seven bir kişiliğe sahip. Ak Saray ile başlayan tartışmalar hız kesmemişken, şimdi de temsili asker şovuyla yeni bir tartışma başlattı. Dün İsrail işgali altındaki Filistin yönetiminin lideri Mahmut Abbas’ı ağırladığı sırada sarayın merdivenlerine dizdirdiği 16 Türk devletini temsil eden 16 asker görüntüsü medyada yoğun gündem oldu. 

Erdoğan’a yakın medyanın tarih bilincinin canlandırılması şeklinde savunduğu manzara, beklendiği üzere muhalefet tarafından alay mevzusu şeklinde sunulmaya çalışıldı. Muhalefetin tutumu bazıları için pek bir anlam ifade etmeyebilir. Erdoğan ve Hükümetin her yaptığına ve de yapacağına yeminli karşıtlık temelinde gelişen bir yaklaşım söz konusu neticede! Bu yüzden dikkate almaya layık görülmeyebilir.

Mamafih, yine de “bu manzara biraz garip kaçmadı mı” diye sormanın gerektiği görülüyor. Sürekli semboller, törenler üzerinden inşa edilmeye ve geliştirilmeye çalışılan anlayışların ağırlığı altında ezilen bir ülke Türkiye! Adeta halkını tören düzeninde yaşatmaya çalışan bir devlet söz konusu! Ve şimdi nurtopu gibi yeni bir törenimiz daha dünyaya geldi!

Doğrusu ilginç ile komik arasında gidip gelen tepkilerle izlenebilecek bir manzara bu! Basit ve anlamsız! İlla da anlam yüklemeye kalkışıldığında ise hiç de olumlu anlamlar yüklemenin mümkün olamayacağı bir zemine oturmakta.

Öncelikle böyle bir usulle gelenek inşa etmenin ne kadar mümkün ve geçerli olacağı sorusu orta yerde durmakta. Ayrıca da “tarih bilinci” denilen şeyin nasıl bir tarih anlayışı üzerine oturtulduğu da sorgulanmayı hak etmekte. Bir yandan ulus devlet dayatmasının açtığı yaraları sarmaya çalışırken, öte yandan ulus bilincini yeşertmeye çalışmanın çelişkisi nasıl izah edilebilir ki! 

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum