1. HABERLER

  2. HABER

  3. Toprağı Kazdıkça Kafatası Çıkıyor
Toprağı Kazdıkça Kafatası Çıkıyor

Toprağı Kazdıkça Kafatası Çıkıyor

Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ndeki tarihî Saraykapı’da yapılan kazılarda bulunan insan kafatası sayısı 19’a yükseldi.

23 Ocak 2012 Pazartesi 10:50A+A-

JİTEM merkezi olarak da kullanılan Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ndeki tarihî Saraykapı’da yapılan kazılarda bulunan insan kafatası sayısı 19’a yükseldi.

Bölgede incelemelerde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Kazı bölgesindeki kemiklerin gömülme tarzı pek dini görünmüyor. Böyle rastgele atılmış gibi” dedi. Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, AKP milletvekilleri Mine Lök Beyaz ve Galip Ensarioğlu ile birlikte kazı bölgesinde incelemelerde bulundu.

Gazetecilerin alınmadığı kazı bölgesindeki incelemelerinin ardından açıklama yapan Eker, şunları söyledi: “Kazılarda şu ana kadar 19 kafatası kemiği ve diğer kemikler bulundu. Kademe kademe aşağıya doğru iniyor. Kemiklerin hangi döneme ait olduğu, yakın bir tarih mi yoksa eski bir tarihe mi ait olduğu analizler sonucu ortaya çıkacak. Ama görünen bir durum, dar alanda üst üste yığılma şeklinde olduğu. Çok geniş bir alan değil. Bu alan içinde 70-80 santimetre kazılmış, orada kemikler bulunmuş. Biraz derine inildikçe daha fazla bulunmuş, her kademede daha çok kemik çıkmış. Şu ana kadar 19 kafatası bulunmuş. Yakın dönem mi, uzak dönem mi ortaya çıkacak. Sadece kemikler. Bunlara ait herhangi bir metal ya da bir bez parçası bulunmuş değil. Şu anda koruma altında. Soruşturma tamamlandığında her şey netleşecek. Benim izlenimim, dini bir gömülme tarzı pek görünmüyor. Böyle rastgele atılmış gibi. Çünkü aldığımız bilgi böyle. Bulunduğunda kemiklerin ve kafataslarının duruşu yan yana. Toplu mezar olup olmadığını şu an söylemek doğru değil. Çalışmaları bekleyeceğiz.”

 

HABERE YORUM KAT