1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. 'Tesettürümüz Bizleri Kötülüklerden Koruyan Kalkan Gibidir'
'Tesettürümüz Bizleri Kötülüklerden Koruyan Kalkan Gibidir'

'Tesettürümüz Bizleri Kötülüklerden Koruyan Kalkan Gibidir'

Günümüzde modayla özdeşleşmiş olan Müslüman bayanın iffet kaynağı tesettürün önemi ve mahiyeti ile ilgili görüşlerini ifade eden Batmanlı imam hatipli öğrenciler, tesettürün kendilerini kötülükten koruyan kalkan olduğunu söylediler.

26 Şubat 2016 Cuma 16:08A+A-

Tesettürün sadece başörtüsünden ibaret olmadığına dikkat çeken Batmanlı öğrenciler, giyinişin Allah'ın rızası doğrultusunda ve İslam'ın emrettiği şekilde olması gerektiğini ifade ederek, tesettürün günahlardan, kötü gözlerden koruyan bayan için bir kalkan olduğunu belirttiler.

Özellikle günümüz genç kuşağın tesettürü Kur'an-da söylendiği gibi değil modanın heva ve heveslerine uyarak kullanmasının yanlış olduğunu söyleyen imam hatipli kız öğrencileri, tesettüre gerekli önemin verilmediğinin altını çizdiler.

“İslam'a uygun tesettür, birçok olumsuzluğa karşı korur”

Başörtüsünün önemini Allah-u Teâlâ'nın Ahzap, Nur ve Nisa sürelerinde birçok ayetlerde örnekler sunduğunu hatırlatan öğrencilerden Münevver Yakut, “Ayetlerle beraber Peygamber Efendimiz (sav) birçok Hadis-i Şeriflerinde bize tesettürün önemini belirtmektedir. Tesettürle bizim hayatımız hem maddi hem de manevi yönden yarar sağlamaktadır. Allah-u Teâlâ eşarbımızı uzun bağlamamızı emir ediyor. Başörtümüzü İslam'a uygun bir şekilde bağlayınca dışarıdaki birçok olumsuzluğa karşı koruma sağlar ve maddi manevi olarak bizlere çok yararı olur. Rabbimize binlerce kes şükürler olsun ki, bize sadece tek yönden değil hem dünyamızı hem de ahiretimizi kurtarabilmemiz için bize ayetlerini sunmuştur. Buna da ne kadar şükretsek azdır.” dedi.  

“Başörtüsünün değeri bizde bambaşkadır, çünkü Allah'ın bize emridir”

Günümüzde takılan başörtüsünün Allah'ın emrettiği gibi olmadığını vurgulayan Yakut, “Ayetin emrettiği şekilde örtüye bakacak olursak ayet bize başörtümüzü uzun takmamızı çenemizi kapatmamızı emrediyor. Ama günümüze baktığımızda birçok insan uzun bağlamaktan öte başörtüsüne öyle bir hele getirerek şekil vermiş ki o örtü ayetten bambaşka bir şey çıkmış. Bazı kimseler başörtüsünü Allah'ın rızasını gözetmek için değil, kendilerine yakıştığı için takmışlar. Başörtüsünün değeri bizde bambaşkadır, çünkü Allah'ın bize emridir. Bazı insanlar başörtüsünü bir bez parçası gibi görmektedir. Günümüzde başörtüsüne yeterince önem verilmediğini düşünüyorum.” diye konuştu.  

“Aileler kızlarını hakkıyla bilinçlendirmediğini düşünüyorum”

Kız çocukların tesettüre ilgi göstermemesinin ailenin bilinçlendirmemesinden kaynaklandığını kaydeden Yakut, devamında şunları söyledi: “Aileler tarafından genç kızların tam olarak bilinçlendirilmediğini düşünüyorum, çünkü çevremize ve ya günümüze baktığımızda bazıları çocuklarını neredeyse hiç bilgilendirmiyor. Eğer aileler az çok çocuklarını bilgilendirip başörtüsünün önemini öğretseydi, hiçbir genç kızımız bu durumda olmazdı. Başına herhangi bir kötü olay gelmezdi. Tam anlamıyla bilgilendirmeyen ailelerle beraber aksine gerçekten hakkıyla bilgilendiren ailelerimiz de var. Bazı genç kızlarımız var ki başörtüsünü hakkıyla uygulayabiliyor. Genel olarak çoğu aileler çocuklarını bilgilendirdiğini düşünmüyor. Batı tesettürle alay ederek oyuncak yapmıştır. Açık ve net bir şekilde görüyoruz ki İslam mukaddesatlarını moda haline getiriyorlar. Başörtüyü Allah'ın rızası için değil de,  modaya takılıp tarz gibi kullanıyorlar veya yakıştığı için takıyorlar.”

“Tesettür Müslüman bayanların kimliğidir”

‘Ey peygamber; eşlerine, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle, üstlerine örtü alsınlar. Bu, onların tanınıp da incitilmemeleri için daha elverişlidir.' ayetini hatırlatan bir diğer öğrenci Fatime Yiğit, “Tesettürün öncelikli önemli olmasının nedeni Allah (cc) Müslümanlara değer verdiği için Müslüman hanımlar için tesettürü emir etmiştir. Peygamberlerin ve sahabelerin eşleri tesettür ve hayâ ile hayatlarını sürdürmüşler. Bir başka önemli hususta tesettür Müslümanların kimliğidir. Müslümanım diye bir kadın kesinlikle örtünmesi gerekiyor. Allah (cc) ayeti kerimede beyan ettiği gibi Müslüman kadın o şekilde kendisini örtmesi gerekir.” dedi.

“Kendimize İslam ve Kur'an-ı ölçü yapmalıyız”

Yiğit, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Bugün topluma baktığımızda Kur'an-ı Kerim ayetlerine göre kendilerini örtenlerde elhamdülillah çoktur. Moda, Avrupa, hava ve heveslerine göre gidenlerde elbette ki çokturlar. Ama en önemli olan bu bilinçte olup Kur'an ayetlerine göre hareket etmeliyiz. Kendimize İslam ve Kur'an-ı ölçü yapmalıyız. Örtüden ziyade Kur'an-ı Kerim'in ayetini kendimize örtü yapıp böylelikle hayatımızı sürdürmeliyiz. Bugün topluma ve insanlara baktığımız zaman çoğu insan bilinçsiz bir şekilde hareket ediyorlar. Örtüde bilinçsizlikle takanlar olduğu gibi bilinçli takanlarda çoktur. Bilinçsizce hareket ve ibadet edenler kesinlikle samimi değildirler. Samimi olmadıkları için örtüyü taksalarda bir gün biteceğini düşünüyorum. Aileler çocukların örtünmesi için sahabelerin ve İslami şahsiyetlerden hayatlarından örnekler vermeleri gerekir. Kur'an ayetlerini açıklayıp o konuda çocuklar bilinçlendirilmelidirler. Çocuklar bilinçlendirildiğinden, örtündüklerinde, haramlardan uzaklaşıp kendilerini muhafaza ettiklerinde o zaman tesettürlerinde en samimi olanlar olacaktır.”

“Tesettür denilince rol model olarak Hz. Aişe, Hz. Fatıma ve Hz. Hatice aklımıza gelmeli”

Başörtünün Allah'ın emri ve ayeti olduğunu ifade eden öğrencilerden Elenur Direk ise “Günümüze baktığımızda tesettürünün içini ve manasını boşaltmaya çalışıyorlar. Allah'ın ayeti başımızın üstünde yeri var. Batını zihniyeti tesettürün içini boşaltmaktır. Tesettürde gerek yaka kısmı olsun, gerek çene olsun genç kızlar ayeti hakkıyla yerine getirmeye çalışmıyor. Moda zihniyetine takılıp kalıyorlar.  Tesettür denilince aklımıza rol model olarak Hz. Aişe, Hz. Fatıma ve Hz. Hatice varken moda dergilerindeki bayanlara takılıp kalmamalıyız. Moda dergilerindeki bayanları örnek alanlar gençlere sesleniyorum; bizim rol modelimiz annemiz Hz. Hatice Rabbim herkese Hz. Hatice gibi olmayı nasip etsin ve Hz. Hatice yolundan gidenlerden eylesin.” temennisinde bulundu.  

“Biz başörtüyü moda için değil, Allah rızası için takmamız gerekir”

Son olarak öğrencilerden Ayşegül Atasever de tesettür hakkındaki görüşlerini şu sözlerle dile getirdi: “Başörtüsü gerçekten bizim için önemli olmalıdır çünkü Kur'an-ı Kerimde Ahzap, Nur ve birçok sürede tesettürle ilgili ayetler geçmektedir. Biz başörtüyü moda için değil de, Allah rızası için takmamız gerekir. Müslümanların tesettürünü günümüzde çok değişik tarzlarda kullanıyorlar. Eskiden ben tesettüre uymayarak çok dar giyiniyordum. İmam Hatip Lisesinde, gördüğüm derslerden ve hocalarımdan bilinçlenerek Kur'an-ı Kerim'i daha çok araştırdım. Kur'an-ı Kerim'i derinlemesine inceledim ve bizim asıl örtü şeklinin kollarımızın üzerinde olup, geniş olması, şeffaf ve dar olmaması gerektiğini öğrendim. Böylece bilinçlenerek tesettürümü düzelttim. Şu an günümüzde eşarp modelleri çok farklı şekillerde çıkarılmış ve bu eşarp modelleriyle bizleri gerçek tesettürden saptırmaya çalışıyorlar. Biz onlara değil Allah'ın ayetlerine uyamamamız gerekiyor. Tesettürlü bir bayan olarak tesettürsüz bayanlara; biz Allah'ın himayesi altındayız. Allah bizleri kötülüklerden koruyor. Tesettürümüz bizleri kötülüklerden koruyan bir kalkan gibidir.” (M. Sait Çelik – İLKHA)

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT