1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Tel Abyad'ı YPG'ye Teslim Etmek
Tel Abyad'ı YPG'ye Teslim Etmek

Tel Abyad'ı YPG'ye Teslim Etmek

PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin askeri kanadı YPG, önceki gün Akçakale’nin karşısında bulunan sınır kenti Tel Abyad’da kontrolü sağladı. Dört kez el değiştiren bölgeye dün PYD bayrakları asıldı.

17 Haziran 2015 Çarşamba 14:34A+A-

Cihat Arpacık / Yeni Şafak

YPG, Akçakale'nin karşısında bulunan sınır kenti Tel Abyad'da kontrol altına aldı. Tel Abyad'ın PYD güçlerinin eline geçmesiyle Kuzey Suriye'de kurulan Kürt kantonları da birleşmiş oldu. YPG'nin kenti almasıyla, ülkenin kuzeyinde bir otonom yapı kuracağı ve Suriye'nin toprak bütünlüğü zedeleneceğine dair endişeler de had safhaya çıktı.

DİRENİŞÇİLER TEMİZLEDİ YPG BÖLGEYE KONDU

2012 Eylül ayında direniş grupları şehri ve sınır kapısını Esed güçlerinden almayı başardı. 2014'ün Ocak ayına kadar direniş gruplarının kontrolünde olan bölgede bu tarihten itibaren direnişçiler ile IŞİD arasında çatışmalar başladı. Günler süren ağır çatışmaların ardından IŞİD, Tel Abyad'ı işgal etti. Çarpışmalar sırasında IŞİD'in üst düzey 4 komutanı direnişçiler tarafından öldürüldü. Geçtiğimiz güne kadar IŞİD kontrolü altında kalan Tel Abyad bu kez YPG güçlerinin eline geçti. Ancak IŞİD, YPG'ye karşı göze çarpan bir varlık gösteremedi. Yaklaşık 10 gün önce ana hatlarını merkezi Tel Abyad'a 103 kilometre uzaklıktaki Rakka'ya kaydıran örgüt, şehirde bıraktığı militanlarına destek göndermedi. Çatışma sürecinde şehre sadece küçük gruplar bırakan IŞİD en sonunda şehrin merkezini YPG'ye bırakarak Rakka'ya çekildi.

ABD VE IŞİD İKRAM ETTİ

Tel Abyad'da geçen yıl IŞİD'e karşı şiddetli çatışmalara giren Türkmen mücahid Abdurrahman, “IŞİD bize karşı kullandığı gücün yüzde 10'unu bile YPG'ye karşı kullanmadı. Bu şehrin devir-teslimi demek. YPG güçleri, şehri Özgür Suriye Ordusu'na bağlı gruplarla yaptığı ortak bir operasyonla ele geçirdiğini savunuyor ancak dün şehrin merkezine dev YPG bayrakları dikildi. Sınır boyuna dikilen dev bayrakların Türkiye'nin tepki göstermemesi için Türkiye tarafından görülmemesine gayret gösterildi ve bayraklar büyük binaların farklı cephelerine yerleştirildi.

SADECE İSİMLERİ FARKLI

YPG'yle birlikte Tel Abyad'a giren grupların çoğunluğu YPG'yle irtibatlı olarak çalışıyor. Cephet'ül Ekrad, Doğu Birliği Tugayı gibi 7 grup YPG'yle birlikte Tel Abyad saldırısına katıldı Suriye'nin genelinde IŞİD'e karşı savaşan büyük grupların hiçbiri Tel Abyad savaşına katılmadı. YPG yanında savaşa katılan tek Arap birliği olan Rakka Devrimcileri ise Halep'te faaliyet gösterirken hırsızlık ve haraç olaylarına karıştığı için diğer gruplar tarafından şehirden çıkarılmıştı.

6a09oso.jpg

Yeni Şafak, YPG ile IŞİD arasındaki çatışmaları sınır hattından takip etti. ABD güçleri bir aydır havadan bombaladığı Tel Abyad'da YPG'nin önünü açtı. IŞİD'in Tel Abyad'dan çekilmesiyle bölge PKK'nın Suriye kolu YPG'ye kaldı.

TAŞERON ÖRGÜT

Uluslararası tepkilerden çekinen PYD'nin Özgür Suriye Ordusu çatısı altında birçok taşeron örgüt kurdu. ÖSO ile birlikte savunma yapan bu örgütler “ÖSO'yla ortak hareket ediyoruz” algısı oluşturmaya çalışıyor. PYD, özellikle Afrin ve Kamışlı'da kendisine muhalif Kürt örgütlerin kurulmasına müsaade etmiyor. Geçtiğimiz yıllar içinde çok sayıda muhalif Kürt, PYD'nin işlediği düşünülen faili meçhul cinayetler sonucu hayatını kaybetmişti.

Ölülerimizi toprağa veremeden geldik

Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler bir yandan vatanlarından kovulmalarının, diğer taraftan da yakınlarının cenazelerini toprağa verememenin acısını yaşıyor. Son iki haftada çeşitli noktalardan Türkiye'ye alınan 20 binin üzerinde sığınmacı, kendilerine sağlanan imkanlarla hayata yeniden tutunuyor.

ENKAZDA KALDILAR

Suriyeli Hamad Mustafa, bir süredir bölgelerinde çatışmaların yoğunlaştığını ve uçaklardan atılan bombalarla binaların yerle bir olduğunu söyledi. Geldikleri gün de uçakların bölgeyi bombalamaya devam ettiğini anlatan Mustafa, “Deyrizor kentinden geldik, gelmeden hemen önce 4 bina yerle bir oldu, 35 şehit verdik. Hepsi binaların altında paramparça oldu. Onları çıkarmaya çalıştık ama gücümüz yetmedi, canımızı kurtarabilmek için kaçtık. Ölülerimizi toprağa veremeden gelmek zorunda kaldık” dedi.

SİVİLLER BOMBALANDI

Tel Abyad'ın köylerinden gelenler arasında yer alan Mahmut ebu-Gazi ise bombalar nedeniyle bir süredir evlere giremediklerini ve 4 gündür sınırda beklediklerini anlattı. Özellikle sivillerin bombalanmasına anlam veremediklerini dile getiren ebu-Gazi, “Güya bizleri özgürleştirmeye çalışıyorlar ama biz bunu göremiyoruz. Evlerimizi terk etmemiz için her şeyi denediler, Allah razı olsun Türkiye bizi kabul etti" diye konuştu.

15 günde 20 bin Suriyeli


ae67dekupe.jpg

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), son 15 günde Suriye'nin Tel Abyad bölgesindeki hava bombardımanından kaçan 20 bin 997 Suriyelinin, Akçakale sınırından Türkiye'ye giriş yaptığını açıkladı. Türkiye'ye gelen 20 bin Suriyeli Mardin ve Gaziantep'teki kamplara alındı.

4 kez el değiştirdi

 

b3d0epafoto_1574_15062015234804240_r_pol_20150615000000_04801471.jpg

Tel Abyad Sınır Kapısının kontrolünü ilk Özgür Suriye ordusu almıştı.

Suriye'deki Tel Abyad Sınır Kapısı, coğrafi konumu ve ticaret merkezlerine yakınlığı dolayısıyla, ülkede savaşın başladığı günden bu yana 4 kez el değiştirdi. Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesi, Halep, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi ticaret merkezlerine yakınlığı, coğrafi konumu ve akrabalık ilişkileri dolayısıyla iki ülke arasında yıllarca köprü görevi gördü. Tel Abyad'ın Türkiye'ye ve dolayısıyla Avrupa'ya açılmasını sağlayan sınır kapısı, sahip olduğu özelliklerle hem savaş öncesi hem de olaylar başladığından bu yana önemini korudu.
 

383fepafoto_1572_15062015234804225_r_pol_20150615000000_04801472.jpg

Kürt grupların PYD bayrağını dikmesi Akçakale'den görüldü.


STRATEJİK ÖNEME SAHİP

Sınır ticaretine ve dini bayramlarda iki ülkedeki akrabalar arasında bayramlaşma faaliyetlerine de ev sahipliği yapan sınır kapısı, dört kez el değiştirdi. Bir süre ÖSO'nun kontrol ettiği kapı, daha sonra direniş gruplardan El Faruk Taburu'na devredildi. Tel Abyad Sınır Kapısı, 2014 yılının ilk aylarında IŞİD'in kontrolüne geçti. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırısı sonrası ve bölgede ilerleyen Kürt gruplar ise sınır kapısını pazartesi günü itibarıyla ele geçirdi.

SINIRDA BAYRAK ASMA YARIŞI

Tel Abyad'da daha önce IŞİD bayrağının bulunduğu bölgeye PYD bayrağı dikildi. Bölgeyi hakimiyetine geçiren grupların IŞİD bayrağını indirerek yerine PYD bayrağı diktiği Akçakale'den görüldü. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırısı sonrası bölgede yaşayan Suriyelilerin Türkiye'ye sığınmasının ardından Tel Abyad'a yerleşen az sayıdaki Kürt grup, zaman zaman ara sokaklarda tur attığı görüldü. Öte yandan sınır hattına gelen az sayıdaki Suriyeli ise Türkiye'ye geçmek için beklemeye başladı. Güvenlik güçlerinin bölgedeki üst düzey önlemleri ise devam ediyor.

 

HABERE YORUM KAT