1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Taliban’ın işgalden kurtardığı Kabil’de ilk gün nasıl geçiyor?
Taliban’ın işgalden kurtardığı Kabil’de ilk gün nasıl geçiyor?

Taliban’ın işgalden kurtardığı Kabil’de ilk gün nasıl geçiyor?

Türkiye’de medya eliyle pompalanan “Taliban korkusu” gerçeklerin ortaya çıkmasını engelliyor!

16 Ağustos 2021 Pazartesi 17:20A+A-

HAKSÖZ HABER

Taliban medrese kökenli bir hareket olarak dünyadaki en etkili silahlı ve siyasi örgütlerden birisi. Yıllardır Afganistan’da varlığını sürdüren Taliban’ın son yıllarda tekrardan artan geçen gücü bazı insanları çok korkutuyor.

Bunun sebebi üzerine düşündüğümüzde bir takım kalıp düşüncelerden kaynaklı bir durum ile karşılaşıyoruz. Giysileri, yaşam tarzları, sakalları ve yanlarından hiç ayırmadıkları silahlarıyla Taliban üyeleri içinde bulunduğumuz zaman diliminde insana yönelik bakış açısını şekillendiren hakim söylemin tam zıddı bir yerde konumlanıyor. Gerçek anlamda “öteki” olmak böyle bir şey olsa gerek…

Taliban’ın temsil ettiği şey “kategori dışı” olarak tanımlanabilir. Her şeyin mümkün olduğu bir dünyada Taliban olmanız kabul edilmez! Her şey özgürdür ancak Taliban olmak dışlanmak anlamına gelir. Bu sebeple Taliban’a yönelik bakış açısı ve oluşturulması gereken algı tamamen olumsuzdur. Medya ise bu olumsuzluğu topluma anlatacak en önemli araçtır.

Bu sebeple dünya basını yıllardır Taliban ismi ile vahşet ve terör gibi terimleri hep bir arada kullanıyor. Oluşturulmaya çalışılan algı Taliban’ın hatalarını ortadan kaldırmaz. Ancak birileri bir şeyi illa kötü olarak göstermek istiyorsa her şeyden önce o şeyin hatalarını tartışmak ahmaklıktır! Normal şartlar oluştuğu vakit Taliban’ın geçmişten bu yana hataları adil bir düzlemde gerekli derslerin çıkartılması için konuşulabilir.

Bugün artık Afganistan’da tekrardan Taliban rüzgarı esiyor! Başkent Kabil işgalin işbirlikçisi rejimden kurtarıldı. Kabil’in Taliban yönetimine geçmesi dikkatleri Afganistan üzerine çekti yeniden. SSCB işgali ile başlayan süreç ABD’nin işgal girişimi ile devam etmiş ve bugünlere gelinmişti. Artık güç büyük oranda Taliban’da olduğu için yine az evvel dikkat çekilen ezberler sunulmaya başlandı.

Taliban’a karşı propaganda üretmek çok kolay. Zira modern dünyanın ötekisi olunca hakkınızda ortaya atılan her olumsuz iddianın bir alıcısı oluyor. Bırakın seküler tipleri hikmetten yoksun muhafazakarlar dahi oluşturulan “vahşi-barbar Taliban” algısıyla hareket edebiliyor!

Taliban, Afganistan’da yine hakimiyetini ilan edince ticaretin ve sosyal yaşamın bundan olumsuz etkileneceği yönünde yapılan propaganda, Afganistan’dan gelen görüntüler göz önüne alındığında gerçekte ne olup ne bittiğini izah etmekten çok uzakta. Afgan halkının ticaretine ve gündelik yaşamına devam ettiği görülüyor. Halid Abdurrahman'ın aktardığına göre #Kabil şehir merkezi beşinci bölgedeki Kuta Sengi pazarından görüntüler. Başkentte günlük yaşam büyük oranda olağan akışında.

Bir diğer konu ise durmadan öne sürülen kadınların okul hakkının elinden alınacağı iftirasıydı. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda Taliban yönetimindeki Kabil’de kız çocuklarının okula gittiği görülüyor:

e85rj2zxiaijxdr.jpg

Hulasası hadiseleri önyargılar ve ötekileştirici kalıplarla ele aldığınızda hakkaniyetli tavır almanız mümkün olmuyor. Bu konularda Türkiye'deki basının sınıfta kaldığını söylemek mümkün. 

Batılı gazetecilerden bazılarının ise gazeteciliğin temel sorumluluklarını yerine getirme kaygısı taşıdığı söylenebilir. Emperyalist bir bakış açısıyla hareket eden Türkiye medyası oturduğu yerden "Taliban dehşeti" haberleri yapmakla vakit geçiriyor!

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum