1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. PAKİSTAN

  4. Taliban ile Pakistan Arasında Barış Görüşmeleri Devam Ediyor
Taliban ile Pakistan Arasında Barış Görüşmeleri Devam Ediyor

Taliban ile Pakistan Arasında Barış Görüşmeleri Devam Ediyor

Pakistan Hükümeti barış görüşmeleri kapsamında 19 Taliban mahkumunun daha serbest bırakılacağını açıkladı.

07 Nisan 2014 Pazartesi 12:45A+A-

Pakistan içişleri bakanı yaptığı açıklamada; Pakistan Talibanı ile devam eden barış görüşmeleri için, iyi niyet jesti olarak 13 Taliban mahkumunu serbest bırakacaklarını söyledi. Pakistan Hükümeti geçen hafta da 19 mahkumu Güney Veziristan'da Taliban'a vermişti.

Hükümet tarafından yapılan bu açıklama, Taliban'ın ateşkes süresünü 6 gün daha uzattığını duyurmasının ardından geldi. Taliban Pakistan Hükümeti'nden  savaşa katılmamış ancak Taliban üyesi olmakla suçlanan mahkumların serbest bırakılmasını istemişti.

İçişleri Bakanı Çavdari Ali Han, Taliban ve hükümet barış komitelerinin katıldığı toplantı sonrasında gazetecilere verdiği demeçte: "Hükümet iyi niyet jesti olarak 13 Taliban tutuklusunu serbest bırakmaya karar verdi. Yapılan bu görüşmeler ülkeye barış getirecek. Barış görüşmeleri ile yeni bir döneme girdik. Görüşmelerin başlamasından bu yana çatışmalar çok aza indi." dedi. Bakan buna karşılık Taliban'dan elinde tuttuğu bazı esirleri serbest bırakmasını istedi. Bu esirler arasında; bir profesör, eski Pencap valisi Salman Taseer'in oğlu, eski başbakan Yusuf Rıza Gilani'nin oğlu, bazı yabancılar ve hükümet çalışanları bulunuyor. Bakan ayrıca her iki tarafın da savaşa katılmayan esirleri serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

Pakistan Hükümeti yaklaşık 7 yıl önce başlayan çatışmaları sona erdiermek için Şubat ayında Pakistan Talibanı ile barış görüşmelerine başlamıştı. Pakistan Talibanı görüşmelere olumlu yaklaşmış ilk olarak iki şart talep etmişti. Bu iki talep; savaşa katılmayan esirlerin serbest bırakılması ve barış görüşmelerinin yapılacağı yer olarak güvenlik güçlerinin bulunmadığı bir bölge.

Taliban serbst bırakması için geçen ay Pakistan Hükümeti'ne bir liste verdi. 300 kişilik listede kadınlar, çocuklar ve yaşlılar bulunuyor.

Taliban müzakere komitesinin bir üyesi, bir sonraki toplantının 3 gün sonra yapılacağını söyledi.

(incanews)

HABERE YORUM KAT