1. HABERLER

  2. HABER

  3. RAPORLAR

  4. Suriyeli Sığınmacılar Türkiye Ekonomisine Yük mü?
Suriyeli Sığınmacılar Türkiye Ekonomisine Yük mü?

Suriyeli Sığınmacılar Türkiye Ekonomisine Yük mü?

​​​​​​​Suriyeli Muhacirlerin Türkiye ekonomisine büyük bir yük oluşturduğu ırkçıların oluşturduğu propagandalarla toplum tarafından gerçekmiş gibi algılanıyor. Peki bu algı ne kadar doğru?

05 Ağustos 2019 Pazartesi 22:24A+A-

Mayıs 2018’de Uluslararası Teknolojik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) ve İstanbul Medipol Üniversitesi iş birliğiyle hazırlanan “Suriyeli Sığınmacılar ve Türkiye Ekonomisi-Evrensel Tecrübe Işığında Bir Etkiyi Konuşmak” başlıklı rapor Suriyeli muhacirler Türkiye ekonomisine yük oluşturuyor algısını kökten yok ediyor.

İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre, Türkiye’ye gelen Suriyeli mülteci sayısı 3 milyon 570 bin 352 oldu. Aynı verilere göre, 216 bin 890 kişi kamplarda yaşarken, 3 milyon 353 bin 462 kişi ise kamp dışında il ve ilçelerde yaşıyor. Suriyeli sığınmacıların ekonomiye katkılarını ve bu alanda yaşanan sıkıntıları ortaya koyan UTESAV’ın “Suriyeli Sığınmacılar ve Türkiye Ekonomisi -Evrensel tecrübe ışığında bir etkiyi konuşmak-” raporu, Nisan 2018’de düzenlenen Sığınmacılar ve Ekonomi Çalıştayı’na katılan alanında uzman kişiler ile akademisyenlerin bireysel ifade ve beyanlarından derlenerek hazırlanmış. Prof. Dr Berat Özipek tarafından kaleme hazırlanan rapor, sığınmacılara yönelik ön yargıyı kırmak, gündelik tartışmaların ötesine geçerek, konuyu temel insani değerler çerçevesinde ele almayı ve yanlış anlamalarla, ekonomik alandaki olumsuz propagandaların giderilmesi amacıyla hazırlanmış.

Göçmenlerin ve sığınmacıların, geldikleri ülkeye olan katkıların bir boyutunun da ekonomi alanındaki katkılar olduğu belirtilen raporda, “Onları basitçe “ekonomiye yük” olarak algılayan yaklaşımların aksine, ekonomik dinamizmi artıran, üretici ve tüketici olarak ekonomiye katkı yapan ve özellikle nüfusun yaşlandığı ülkelerde, sosyal güvenlik başta olmak üzere, sistemin çarklarını döndüren taze bir güç olarak bakmak mümkündür. Bu çerçevede Türkiye’de yaşayan Suriyeli sığınmacılar da emekleri, meslekleri, sahip oldukları maddi değerler ve diğer nitelikleriyle ekonomiye çok boyutlu katkı yapmaktadırlar. Bazı sektörlerde kısa vadede yaşanan iş kayıpları, makro ölçekte bu katkının değerini azaltmaz. Suriyeli sığınmacıların yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde gözle görülür bir ekonomik canlanma ve  bu canlanmanın ölçülebilir olduğu durumlar vardır.” deniliyor.

Raporun tamamını buradan okuyabilirsiniz:

HABERE YORUM KAT