1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye İçin 1.5 Milyar Dolar Yardım
Suriye İçin 1.5 Milyar Dolar Yardım

Suriye İçin 1.5 Milyar Dolar Yardım

Suriyeliler için İnsani Yardım Konferansı'nda açıklanan mali yardım taahhütleri 1,5 milyar doları aştı.

31 Ocak 2013 Perşembe 12:28A+A-

Ülkedeki kriz ortamından olumsuz etkilenen milyonlarca Suriyeliye mali yardım sağlamak amacıyla başkent Kuveyt'teki Bayan Sarayı'nda düzenlenen yüksek düzeyli uluslararası bağış konferansı sona erdi.

Konferansın ardından BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kuveyt Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah El Halid El Sabah, BM'nin İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos ve BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres'in katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

Suriyeliler yalnız değil

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun da "Hedefimizi aştığımızı açıklamaktan mutluluk duyuyorum. Suriye'deki krizden etkilenenlerin insani ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 1,5 milyar doların üzerinde bir miktar toplandı" diye konuşu.

Tam miktarın hesaplanmakta olduğuna değinen Ban, konferansın BM'nin tarihindeki en geniş kapsamlı insani bağış konferansı olduğunu ifade etti.

Ban, "Suriyelilere de yalnız olmadıkları mesajını vermek istiyorum. Bu aciliyet gerektiren insani durumda yanlarında olmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

BM'nin bütün üyelerine, insani yardım kuruluşlarına, sivil toplum örgütlerine ve yüz binlerce sığınmacıyı misafir eden komşu ülkelere teşekkür eden Ban, "Komşu ülkelere, sınırlarını açık tutma konusundaki taahhütlerine bağlı kalmaları çağrısında bulunuyorum" dedi.

BM Güvenlik Konseyi sorumluluk duymalı

Ban, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki krizle ilgili tutumuna ilişkin soru üzerine Ban, şunları söyledi: "BM Güvenlik Konseyi'nin kendi içinde birlik sağlaması çok önemli. Hatta bu husus, Suriye'deki sorunun çözümünde anahtar öneme sahip. Uluslararası seviyedeki çabaların koordinasyonu için çok çalışıyoruz. Sayın Temsilci El Ahdar El İbrahimi de 5 daimi üyeyle görüşmeler yaptı ancak üyeler arasındaki farklılıkları henüz gideremedik. Bir kez daha, BMGK üyelerini insaniyet ve tarih adına sorumluluk duymaya çağırıyorum. Böyle devam edemeyiz."

Çözüm Siyasi Olmalı

Suriye'deki tarafların askeri seçenekleri değerlendirmesinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Ban, "Askeri bir seçenek, çözüm yok. Durum siyasi yollardan çözülmeli" diye konuştu.

Komşu ülkelerin desteği sürmeli

Kuveyt Dışişleri Bakanı El Sabah da komşu ülkelerin, şimdiye kadar yaptıkları gibi Suriyeli sığınmacılara destek olmaları ve onları misafir etmeye devam etmelerinin gereğine işaret ederek, uluslararası toplumun da bu ülkelerin yanında yer alması gerektiğini söyledi.

Yardımlar yaptığımız işi sürdürmemizi sağlayacak

BM'nin İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos ise Suriye'de özellikle çatışmaların sürdüğü bölgelerdeki insanlara yardım götürmek istediklerini belirterek, "Bu para yaptığımız işi sürdürmemizi ve bir seviye daha yükseltmemizi sağlayacak" dedi. 

HABERE YORUM KAT