1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Süleyman Soylu ‘vuruşarak’ görevi bırakmış!      
Süleyman Soylu ‘vuruşarak’ görevi bırakmış!      

Süleyman Soylu ‘vuruşarak’ görevi bırakmış!      

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun görevdeyken sorun yaşadığı Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan hakkında soruşturma başlatılması için baskı yaptığı öne sürüldü.

16 Ağustos 2023 Çarşamba 17:15A+A-

 HAKSÖZ HABER

Görev yaptığı dönemde uygulamalarıyla, siyaset tarzıyla, hukuk ve insan hakları konusundaki tartışmalı söylemleriyle eleştirilerin odağında yer alan eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu aynı zamanda devlet içindeki sert kavgaların da elebaşlarından oldu. Bu bağlamda öne çıkan tartışmalardan biri Emniyet’in güçlü isimlerinden Mustafa Çalışkan ile yaşadıkları gerilimdi. Yeni dönemde kabinede yer verilmemesiyle kamuoyunda bir rahatlamanın yaşanmasına sebebiyet veren Soylu giderayak bürokrasideki hasımlarıyla çatışmayı da elden bırakmamış.

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, milletvekili yemini etmeden hemen önce arasının açık olduğu iddia edilen Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan’a yönelik son bir hamlede bulunduğu ortaya çıktı. Çalışkan’ın, rahatsız olduğunu söylemesi suçlama konusu yapıldı. Çalışkan hakkında soruşturma başlatıldı.

Halk Tv’den Seyhan Avşar’ın haberine göre, Soylu’nun açıklamalarıyla ilgili olarak basına verdiği bir demeçte Çalışkan’ın Soylu ile ilgili “Bence toplum rahatsız” sözleri soruşturmanın gerekçesi yapıldı.   

Ali Yerlikaya’nın İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturmasından bir gün önce ise Çalışkan’a 'kınama cezası' verildiği öğrenildi.

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan’ın arasındaki 'gerilim' uzun yıllara dayanıyordu. Ekim 2017’de Süleyman Soylu’nun oğlunun içinde bulunduğu otomobil, İstanbul’da yunus ekipleri tarafından durdurularak aranmıştı. İddiaya göre, Soylu’nun aradığı Çalışkan telefonlara çıkmamıştı.

Ekibinin tamamını dağıttı

Ayrıca intihar eden Silivri Emniyet Müdürü Hakan Çalışkan’ın ölümüyle ilgili İstanbul’da yürütülen soruşturmada da Süleyman Soylu’nun adı geçmişti. Soylu, bu nedenlerle Çalışkan’ı geçmişte görevden almak istemiş ve bunu büyük bir ‘çalışma’ sonucu başarmıştı. Çalışkan’ın İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevinden alınmasının ardından Çalışkan’ın tüm kadrosu tayin dönemi olmamasına rağmen yurdun dört bir yanına sürülmüştü.

Peker’e koruma gerilimi tırmandırdı

Ancak ikili arasındaki gerilim en net haliyle Mayıs 2021’de ortaya çıktı. Suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarının gündemin ilk sıralarında olduğu süreçte, bir televizyonun canlı yayınına katılan Soylu, Sedat Peker’e özel polis koruması verilmesiyle ilgili Çalışkan’ı suçlamıştı.

'Allah'a sığınıyorum demişti'

Eski Bakan Soylu’nun Çalışkan’ı suçlamasının ardından o dönem Cumhuriyet'e konuşan Mustafa Çalışkan, Soylu hakkındaki iddialarına ilişkin, “Allah’a sığınıyorum” demişti. “Soylu tarafından açığa alınmayı bekliyor musunuz?” şeklindeki sorumuza ise Çalışkan, “Türkiye’deki en dürüst insanı neden dolayı açığa alacaklar çok merak ediyorum. Çıksın bir görelim bakalım. Türkiye’de insanlar var. Dürüst siyasetçiler var. En başta Sayın Cumhurbaşkanı var. Mustafa Çalışkan gibi bir insanı açığa kim alacak, nasıl alacak bir görelim bakalım. Çok merak ettim” diye yanıt vermişti. “Soylu’nun açıklamaları sizde herhangi bir rahatsızlık yaratmıyor mu?” soruma ise Çalışkan, “Bence toplum rahatsız. Benim rahatsız olmam çok da önemli değil” ifadelerini kullanmıştı.

Çalışkan dava açtı

Mustafa Çalışkan’ın bu açıklamaları o dönem gündeme bomba gibi düşmüştü. İkili arasındaki gerilim net bir şekilde ilk kez ortaya çıkarken Çalışkan hakkında soruşturma başlattığı ortaya çıktı. 2 Haziran tarihinde ise Çalışkan’a kınama cezası verildi. 2 Haziran tarihinde Soylu milletvekili seçilmişti. Ancak henüz Meclis’te yemin etmemişti. Çalışkan’a verilen bu cezanın ertesi günü İstanbul Valisi olan Ali Yerlikaya İçişleri Bakanı olarak görevlendirilirken Soylu’nun bu hamlesi bürokraside “Çalışkan’a giderayak son darbe” olarak değerlendirildi. Çalışkan’ın ise bu cezanın iptali için idare mahkemesinde dava açtığı öğrenildi.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum