1. HABERLER

  2. HABER

  3. Son 10 Yılın En Yıkıcı İnsanlık Felaketi Suriye
Son 10 Yılın En Yıkıcı İnsanlık Felaketi Suriye

Son 10 Yılın En Yıkıcı İnsanlık Felaketi Suriye

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de son 10 yılın en yıkıcı insanlık felaketinin yaşandığını söyledi.

04 Mayıs 2014 Pazar 23:16A+A-

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de son 10 yılın en yıkıcı insanlık felaketinin yaşandığını söyledi.

Davutoğlu, Ürdün'de düzenlenen Suriye’ye Komşu Ülkeler 3. Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin arttığına işaret ederek, "Türkiye'deki kamplarda 3 bin 700 bebek doğdu" dedi.

Sığınmacı akınının sürdüğünü vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ülke (Suriye) içine yardım girmesine izin verilmelidir. BM ve organları Suriye içinde kamp kurmalı ki sığınmacı akını kontrol altına alınsın. Bunun önündeki en büyük engel Suriye rejimi ama Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) da bunun için Suriye rejiminin merhametini beklememeli."

"3 hayal kırıklığı"

Suriye'deki krize çözüm bulunması için yürütülen uluslararası girişimlerde başarı sağlanamadığına dikkati çeken Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bizim 3 hayal kırıklığımız oldu. İlki Cenevre-2 toplantısındaki başarısızlıktı, artık ümidimiz yok ve gelecekte siyasi çözüm de yok. İkinci olarak, BMGK'nın 2139 sayılı rezulasyonuna göre, ülkeye yardım girmesi sağlanmalı. Ancak Suriye, Türkiye tarafında sadece bir kapıyı açık bıraktı ve günlük sadece 78 aracın geçmesine izin verdi. Bu kararın uygulamaya konulması lazım. Üçüncü hayal kırıklığımız ise Kuveyt'te yapılan 'Bağışçı Konferansı'na dair. Kuveyt'te Aralık ayında alınan bölgesel sorumluluk programı uygulanamadı. Türkiye, Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar dolar yardım yapıyor, uluslararası kamuoyu ise sadece 115 milyon dolar yardım yapıyor."

Uluslararası kamuoyunu Suriye'ye yeterince ilgi göstermemekle eleştiren Davutoğlu, "Uluslararası kamuoyu Suriye'den ziyade Ukrayna'ya ilgi gösteriyor. Ukrayna ve diğer krizler de elbette önemlidir ancak bu Suriye krizini gölgelemek anlamına gelmemelidir" diye konuştu. 

 "Varil bombalı saldırıları durdurun" çağrısı

Davutoğlu, Suriye'de kullanılan kitle imha silahlarına da değinerek, varil bombalı saldırıların durdurulması çağrısı yaptı.

Suriye'de yapılacak devlet başkanlığı seçimine de değinen Davutoğlu, "3 milyon Suriyeli ülkesini terk etmek, 6 milyon da Suriye içinde yer değiştirmek zorunda kalıyorsa, bu nasıl bir seçim olacak, yaklaşık 10 milyon kişi oy kullanamayacak. Bu nasıl bir seçim?" dedi.

Toplantı sona erdi

Ürdün'de düzenlenen Suriye’ye Komşu Ülkeler 3. Toplantısı sona erdi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cudeh, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Suriyeli sığınmacı kabul etmeye devam edeceklerini söyledi.

Birkaç gün önce 3 bin sığınmacı barındıracak Ezrak Kampı'nı açtıklarını hatırlatan Cudeh, "Öyle görünüyor ki sığınmacı akını devam edecek" dedi.

Cudeh, Ürdün olarak Suriye'deki savaşın çözümünün siyasi olduğuna inanıdıklarını da ifade etti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres de savaşın milyonlarca kişinin ülke içinde ve dışında göç etmesine neden olduğunu ifade ederek, "Cenevre-1 ve 2 siyasi çözüm bulmada başarız oldu ve kanı durduramadı. Bu yüzden uluslararası kamuoyu bu konuda bilinçlendirilmeli ve özellikle Suriye içinde kalanlara yardım ulaştırılmalı" diye konuştu. 

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de "Elimizden geldiğince Suriyelilerin güvenli şekilde eve dönmelerini sağlamaya çalışacağız. Ancak bu bir ümit. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi aracılığıyla Suriye'ye yardım götürülmeli. Suriye içinde kamp kurulması ise askeri müdahale gerekterebilir ve şimdilik bunu yapmak isteyen ülke yok" şeklinde konuştu.

"Suriye rejimi halkına sadece ve sadece kan ve gözyaşı getirmiştir"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Suriye rejimi halkına sadece ve sadece kan ve gözyaşı getirmiştir" dedi.

Suriye'ye Komşu Ülkeler 3'üncü Toplantısı için Ürdün'de bulunan Davutoğlu, söz konusu etkinliğin geçen yıl Türkiye'nin inisiyatifi ile Suriye'ye komşu ülkeler arasında sığınmacılar konusunda koordinasyon sağlanması ve bu kişilerin karşılaştıkları zorluklarla ilgili dünyada duyarlılık oluşturmak için başlatıldığını belirtti. 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin teklifi ile toplantıda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) hitaben, Suriyelilere yardımın engellenmesi durumunda alınacak tedbirlere dikkati çeken ve dünyayı mülteciler konusuna ilgiye davet eden ortak metin yazıldığını ifade etti.

 "Provokatif engel"

 Suriye rejiminin Ukrayna krizinden faydalanarak baskıları artırdığını vurgulayan Davutoğlu, "Suriye rejimi, cumhurbaşkanlığı seçim tarihini ilan ederek, barış çabalarının önüne provokatif engel koydu" diye konuştu.

 BM verilerine göre, 3 milyon Suriyeli'nin ülkesini terk ettiğini hatırlatan Davutoğlu,  şöyle konuştu:

"Nüfusunun yarısının dışarıda olduğu bir ülkede seçimin anlamı olabilir mi? Ve bu, birçok açıdan Suriye rejiminin ikiyüzlülüğünü gösteriyor. Çünkü, Suriye rejimi ve onu destekleyen ülkeler, muhalefeti ve onu destekleyen ülkeleri zor duruma sokmak için her türlü siyasi müzakereleri desteklediklerini söylediler ve muhalefetin gelmeyeceğini iddia ettiler. Ama muhalefet gitti, hem de iyi hazırlanmış bir şekilde gitti. Suriye rejimi ise oraya yeni bir hükümet üzerine konuşmak için değil, rejimin muhalefete karşı nasıl mücadele etmesi gerektiğini göstermek için geldikleri tutumunu takındı. Şimdi görüşmeler kesildi ve cumhurbaşkanlığı seçim tarihi açıklandı. Bu, asla kabul edilemeyecek bir olaydır. Seçim, sadece Şam'ın ve Lazkiye'nin belli bölgelerinde dahi yapılsa, seçilecek cumhurbaşkanının Suriye halkını temsil etmediği açıktır. Bu, provokatif bir adımdır. Böyle bir seçimle kendi haklarının gasbedildiğini düşünen Suriyeliler, daha güçlü bir direniş gösterecektir." 

 Davutoğlu, " Suriye rejiminin ayakta kalmasının nedeni işlediği katliamlara uluslararası toplumun sessiz kalması ve BM'nin görevini yapmamasıdır. Ama düşünün ki scud füzelerine,  hava bombardımanlarına ve varil bombalarına rağmen Suriye rejimi ülkenin büyük kısmını kontrol edebilir durumda değildir. Dolayısıyla önemli olan ne kadar iktidarda kaldığınız değil, halkınıza neler getirebildiğinizdir. Suriye rejimi ve Esed, halkına sadece ve sadece kan ve gözyaşı getirmiştir" ifadesini kullandı.

Bakan Davutoğlu ziyaretinde, Ürdün Başbakanı Abdullah en-Nusur ve Dışişleri Bakanı Nasır Cude ile de görüştüğünü dile getirerek, temaslarında, geçen hafta Ürdün'e gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi tarafından imzalanan ortak iş konseyi protokolü ve iki ülke ilişkilerini ele aldıklarını aktardı.

 Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile de bir araya geldiğini aktaran Davutoğlu, görüşmede Irak seçimlerini ve muhtemel sonuçlarını değerlendirdiklerini ifade etti.

 Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ile görüşmesinde ise Suriyeli mülteciler dışında, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ni ilgilendiren Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki gelişmeleri ve Ukrayna'daki krizi konuştuklarını kaydetti.

HABERE YORUM KAT