1. HABERLER

  2. HABER

  3. SMDK: “Amaç Türkiye’nin Planını Boşa Çıkarmak”
SMDK: “Amaç Türkiye’nin Planını Boşa Çıkarmak”

SMDK: “Amaç Türkiye’nin Planını Boşa Çıkarmak”

SMDK Genel Sekreteri Hariri, Al Jazeera Türk’e verdiği mülakatta, De Mistura ve Rusya’nın girişimlerinin Türkiye’nin Suriye planını saf dışı bırakmayı hedeflediğini söyledi.

17 Aralık 2014 Çarşamba 14:36A+A-

Yılmaz Bilgen’in haberi:

Suriye’de yaklaşık 4 yıldır devam etmekte olan savaşın bitirilmesine yönelik sonuç alınamayan bir dizi diplomatik girişimin ardından son dönemde BM ve Rusya öncülüğünde yeni girişimler gündeme geldi.

İlk olarak birkaç ay öncesinde Suriye Muhalif Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) eski  Başkanı Muaz Hatip ‘3. Yol’ adını verdiği plan kapsamında Rus yetkililerle görüştü. Hemen ardından ise BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın Şam ve muhalif kanat ile gerçekleştirdiği görüşme trafiği başladı.

Son olarak Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdonov’tan tarafları yeniden görüşme masasına oturmaları için ikna etmeyi amaçlayan diplomatik hamle geldi. 

Yaşanan süreçte sürekli oyalandıklarını ve tüm girişimlerin sadece Esed’e zaman kazandırma amacı güttüğünü söyleyen SMDK Genel Sekreteri Nasır Hariri süreçle ilgili yaşananları Al Jazeera Türk’e anlattı. Hariri, ABD'nin yakında Suriye savaşına güçlü biçimde müdahale edeceğini öne sürdü.

nasir-hariri-yilmaz-bilgen02.jpg

'Türkiye’nin planını boşa çıkarmak için harekete geçtiler'

SMDK Genel Sekreteri Nasır Hariri, BM temsilcisi ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ile yaptıkları görüşmelerde her iki tarafın taleplerinin farklılık arz ettiğini ancak ikisinin de ortak noktasının Türkiye’nin Suriye’de çözüm için önerdiği planın saf dışı edilmesi olduğunu söyledi.

Hariri, ‘’Uluslararası toplumun hareketlenmesi Türkiye’nin uçuşa yasak bölge,  beraberinde Esed’in vurulması, güvenli bölge gibi planları ısrarla dillendirmesinden sonra oldu. Halep’in dondurulmuş bölge ilan edilmesi ile hem Türkiye’nin diğer talepleri örtülmek isteniyor hem de göstermelik planlar ile uluslararası kamuoyuna bir şeyler yapıyoruz görüntüsü verilmeye çalışılıyor. Halkımızın menfaati konusunda diplomasi oyunlarına başvurmadan arkamızda durmaya devam eden Türkiye ile aramızda herhangi bir ihtilaf yok ve Türkiye’nin ne söylediği bizim için çok önemli. Türkiye’nin talepleri bizim için asıldır’’ dedi.

‘Rusya Esed’i kurtarmak istiyor’

“Muhalefeti temsilen farklı isim ve kurumlarla temaslar yürüten Rus yetkililer muhalifleri parçalamak istiyor. Parçalı ve güçsüz bir muhalefetin oluşması durumunda ise kendi planlarını kabul ettirecekler. Rusya’nın bize söylediği  bir diğer husus da, içerisinde Esed’in de olduğu yeni bir hükümet kurulmasını kabul etmemiz. Ayrıca Cenevre 1 ve 2 konferanslarını yok sayarak Rusya öncülüğünde yeni bir toplantının yapılması Rusların bir diğer talebi’’ diyen Hariri, SMDK eski Başkanı Muaz Hatip’in Suriye davasına bağlı bir isim olduğunu ancak Rusların parçalı muhalefet planı çerçevesinde onun üzerinden de şansını denemek istediğini ifade etti.

‘ABD  Suriye’ye müdahale edecek’ 

SMDK  Genel Sekreterine göre ABD  yakın bir gelecekte Suriye savaşına güçlü bir biçimde müdahale edecek.   

“ABD şu an suskun ve belki bu durum birkaç ay daha sürecek. Ancak ABD Suriye savaşına mutlaka güçlü bir biçimde müdahale edecektir. Bu müdahalenin Hür Suriye Ordusu’na destek vermek ve Esed’le aramızdaki güç dengesini bizim lehimize değiştirecek bir boyutta olması en makul bir müdahale biçimi olur’’ diyen Nasır Hariri, hale hazırda bunu engelleyen sebepler olduğunu belirtti.

‘ABD içerisinde Suriye halkının ölmesini isteyen güçlü bir lobi var’

ABD yönetiminin Suriye konusunda daha fazla inisiyatif almasını istemeyen güçlü bir lobinin bulunduğunu belirten Nasır Hariri, ‘’Bu lobi ne Esed’in ne de bizim kazanmamızı istemiyor. Daha fazla insanın ölmesi için ABD’nin müdahale etmeden beklemesini istiyorlar. Görülen o ki bu konuda da istediklerini elde ediyorlar’’ dedi.          

‘Suriye daha fazla yakılıp yıkılmadan çözüm üretilmeli’

ABD ve koalisyon güçleri tarafından sürdürülen hava saldırılarının Suriye halkını katleden bir boyuta evrildiğini vurgulayan SMDK Genel Sekreteri, bu konuda defalarca uyarıda bulunduklarını ve IŞİD’e bu yöntemle herhangi bir zarar verilemeyeceğini iddia etti.

'İran iki cephede savaşıyor'

Irak ve Suriye’de statükonun yanında yer alarak her iki ülke halkı ile savaşan asli gücün İran olduğuna dikkat çeken Hariri, İran’ın bu cüretkâr ve tahripkâr tutumuna dur denmesi gerektiğini belirtti. Hariri’ye göre İran devre dışı kaldığında özellikle Suriye savaşının gidişatı büyük oranda değişecek.

(Al Jazeera)

 

HABERE YORUM KAT