1. HABERLER

  2. HABER

  3. Sisi Darbesinin Yıldönümünde, Tüm Dünya Gösterilere Hazırlanıyor
Sisi Darbesinin Yıldönümünde, Tüm Dünya Gösterilere Hazırlanıyor

Sisi Darbesinin Yıldönümünde, Tüm Dünya Gösterilere Hazırlanıyor

Mısır'da Sisi cuntasının Mursi hükümetine karşı gerçekleştirdiği darbenin birinci yıldönümüne çok az zaman kaldı. Bütün dünya R4BIA gösterilerine hazırlanıyor.

23 Haziran 2014 Pazartesi 17:19A+A-

Uluslararası Rabia Platformu Genel Koordinatörü Cihangir İşbilir, Mısır'da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının yıl dönümü olan 3 Temmuz'a bir hafta kala başta Mısır'da olmak üzere tüm dünyada darbe karşıtı gösteriler için hazırlıklar yapıldığını bildirdi.

Yazılı açıklama yapan İşbilir, aralarında Müslüman Kardeşler (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de bulunduğu 183 kişi hakkında idam cezasının onaylanmasının, darbe rejiminin sınır tanımaz vahşetlerinden biri olarak tarihe geçtiğini belirtti.

"Mısır'daki darbenin yıl dönümüne bir hafta kala başta Mısır'da olmak üzere tüm dünyada darbe karşıtı gösteriler için hazırlıklar yapılmaktadır" ifadesini kullanan İşbilir, başından beri darbeye karşı en net ve güçlü duruşu sergileyen Türkiye'nin bu süreçte de Mısırlıların yanında tavır takınacağını ve darbenin yıl dönümünde darbeye karşı güçlü bir tepki göstereceğine inandıklarını vurguladı.

İşbilir, bu gösterilerin ve darbeye karşı küresel duruşun, darbeye destek veren ülkelerin kararlarını gözden geçirmesine vesile olmasını dileyerek, 3 Temmuz'dan bu yana Mısırlıların darbeye karşı onurlu duruşları adalet, meşruiyet, hürriyet, insan hakları gibi değerlere inanan insanlık için büyük bir ders olduğunu aktardı.

Bir yıla yakındır darbe rejiminin devletin tüm aygıtlarını kullanarak katliamlar, insan hakları ihlalleri ve işkenceler gerçekleştirdiğini, ekonomiyi ve toplumdaki güven ortamını adeta yerle bir ettiğini anlatan İşbilir, Mısır'daki bu kaos ve istikrarsızlığın başta Filistin ve Suriye olmak üzere tüm Arap ülkelerini ve bölgeyi olumsuz etkilediğini bildirdi.

İşbilir, uluslararası kamuoyunun tepkisiz ve sessiz kalması durumunda idam kararlarının uygulanacağının kuvvetli ihtimal dahilinde olduğunu kaydederek, uygulanmasa bile darbe rejiminin işlemiş olduğu suçların açık insanlık suçu olduğunun ve bunu yapanların yargılanması gerektiğini vurguladı.

"Herkesi Rabia Katliamını Anmaya Davet Ediyoruz"

Mısırlıların onurlarına hakaret edercesine yapılan referandum ve sözde seçimler sonucu cumhurbaşkanlığı makamına geçen darbenin mimarı Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin dünya liderlerince kutlanmasının darbeye verilen bir başka talihsiz destek olduğunu belirten İşbilir, bu yaklaşımların ne adaletle, ne insafla ne de demokrasinin kurallarıyla izah edilemeyeceğini belirtti.

İşbilir, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Mısır mahkemelerinin onayladığı idam kararları darbenin yeni bir hamlesidir. İhvan'ın şahsında tüm darbe karşıtlarına karşı bir sindirme harekatıdır. Tüm sivil toplum kuruluşlarını, uluslararası örgütleri, hükümetleri, İslam ülkelerini darbenin yıl dönümü 3 Temmuz'da eyleme davet ediyoruz. 14 Ağustos 2013'te gerçekleştirilen Rabia katliamını anmaya çağırıyoruz. Darbe rejimi bitene ve Mısır normalleşene kadar bu mücadele sona ermeyecektir. Er ya da geç darbeciler hesap verecek, Mısırlıların hür tercihleri idareye yeniden yansıyacaktır. Darbeye karşı net duruşunu hiç değiştirmeyen, R4bia işaretini benimseyen ve her fırsatta bu desteğini ifade eden, daima Mısırlıların yanında duran başta Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere dünyanın tüm insaflı liderlerini, sivil toplum temsilcilerini, ilim adamlarını ve onurlu ve vicdanlı insanlarını saygıyla selamlıyoruz."

 

HABERE YORUM KAT