1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. "Şii Milisler Tikrit'i Yağmalıyor"
"Şii Milisler Tikrit'i Yağmalıyor"

"Şii Milisler Tikrit'i Yağmalıyor"

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi, Tikrit'te Şii milislerin halkın mallarını yağmaladığı yönündeki iddiaları kabul etti. Selahaddin Eyaleti Valisi Ahmed Kerim ise, yağmalama olaylarının devam ettiğini söyledi.

03 Nisan 2015 Cuma 22:09A+A-

Salahaddin vilayetinin Tikrit kentinde IŞİD denetiminden geri alınan bölgelerde sivillerin mallarının yağmalanması, çalınması ve yakılmasına ilişkin haber ve görüntülerin medyada yer alması üzerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi yazılı bir açıklama yaptı.

Nuceyfi, söz konusu ihlâllerin silahlı kuvvetlerin elde ettiği başarıyı gölgelediğini savunarak, "Silahlı grupların Tikritlilerin mallarını yağmaladığı, çaldığı yönünde haberler geliyor. Bunlar, zaferi gölgeye düşüren olaylar" ifadesini kullandı.

‘Herkes ihlâlleri kabul etti, suçlular yargılanacak’

Açıklamasında konuyla ilgili en üst düzeyde temaslarda bulunduğunu belirten Nuceyfi, "Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Başbakan Haydar İbadi, Savunma Bakanı Halid Ubeydi ile bir dizi görüşme gerçekleştirdim. Onlar da Tikrit'te halka yönelik işlenen suçları kabul ederek, gerekli tedbirlerin alınacağı ve suçluların cezalandırılacağı taahhüdünde bulundu" ifadelerine yer verdi.

'Şii milisler Tikrit'i yağmalamaya devam ediyor'

Selaheddi Eyaleti Valisi Ahmed Kerim ise, Şii milislerin kenti yağmalamaya ve sivillerin evlerini yakmaya devam ettiğini söyledi.

Reuters'e konuşan Kerim, son iki günde Şii milislerin Tikrit'e en az 100 evi ateşe verdiğini belirtti.

Yüzlerce binanın Şii milislerin saldırısı altında kaldığını söyleyen Kerim, "Ev, market ve iş yerleri önce yağmalanıyor sonra ateşe veriliyor" dedi.

Kerim, "Şehrimiz gözümüzün önünde yakıldı. Devam eden bu durum kontrolden çıktı" diye konuştu.

Irak ordusu ile çoğu Şii milislerden oluşan El Haşd El Şabi milisleri, 31 Mart'ta ülkenin kuzeyindeki Salahaddin vilayetine bağlı Tikrit'in üçte birinde kontrolü sağladı.

Sünni halkın yoğunlukta olduğu Selahaddin vilayetinin merkezi Tikrit uzun bir süredir IŞİD’in kontrolündeydi. Şii milislerin de içinde yer aldığı Irak güçleri, 2 Mart'ta Tikrit'i kurtarmak için operasyon başlatmıştı. Ancak IŞİD’in  intihar saldırıları, yol ve yerleşim merkezlerine çok sayıda patlayıcı yerleştirmesi nedeniyle ilerleme yavaşlamış ve operasyon durdurulmuştu. Şii milislerin çekilmesi şartıyla ABD'nin savaş uçaklarıyla destek vereceğini açıklaması üzerine Tikrit'i kurtarma operasyonu 25 Mart'ta tekrar başlatılmıştı.

Kaynak: Reuters ve AA

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum