1. HABERLER

  2. HABER

  3. 'Schengen Çökebilir'
'Schengen Çökebilir'

'Schengen Çökebilir'

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB’yi etkisi altına alan sığınmacı krizinin kontrol altına alınamaması halinde, birlik içinde serbest dolaşımı öngören Schengen Anlaşması'nın çökebileceği uyarısında bulundu.

19 Ocak 2016 Salı 23:17A+A-

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Parlamentosu’nun genel kurul toplantısında aralık ayında yapılan AB zirvesi ile ilgili Avrupalı parlamenterleri bilgilendirdi. AB’nin sığınmacı krizini kontrol altına alabilmek için fazla zamanı kalmadığını ifade eden Tusk, şunları söyledi:

"Bu konuyu kontrol altına almak için iki aydan fazla zamanımız yok. Noel dönemi rakamları hiç cesaret verici değil, AB ülkelerine her gün yaklaşık 2 bin sığınmacı ayak basıyor. Mart ayında düzenlenecek AB zirvesi bizim stratejimizin işleyip işlemediğini görmek için son fırsat olabilir. Eğer stratejimiz işlemezse, Schengen Anlaşması'nın çökmesi gibi ciddi sonuçlarla karşılaşabiliriz. Bizim sunduğumuz stratejinin alternatifleri hiç hoş olmayabilir, bu yüzden üye ülkelere verdikleri sözleri tutmaları çağrısı yapıyorum."

"Sığınmacı kriziyle ilgili siyasi açıdan ortaya konulan başarıya rağmen sığınmacıların kimlik tespiti ve güvenlik taramaları ve sığınmacıların üye ülkelere dağıtılması konusundaki ilerlemenin yeterli olmadığını" savunan Tusk, "Türkiye ile hazırlanan eylem planının da umut verici olmasına rağmen hâlâ meyvelerini vermeye başlamadığını" ifade etti.

Son AB zirvesinde Paris’teki saldırılar ışığında AB içinde terörle mücadele konusunun ayrıntılı bir şekilde masaya yatırıldığını hatırlatan Tusk, yabancı savaşçılar konusunda istihbaratın üye ülkeler arasında daha etkin paylaşılması konusunda üye ülkelerin görüş birliği içinde olduğunu belirtti.

Tusk, "Gerçek bir işbirliği olmadan terör tehdidinin üstesinden gelemeyiz" dedi.

AA

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT