1. HABERLER

  2. HABER

  3. Savcıdan Askere Uludere Soruları
Savcıdan Askere Uludere Soruları

Savcıdan Askere Uludere Soruları

Savcılar, hava harekâtı görüntülerini inceleyen askerî birliklere 'Hangi kriterlere göre operasyon başlatıldı?' diye sordu.

04 Ocak 2012 Çarşamba 08:09A+A-

Savaş uçakları tarafından vurulan köylülerle ilgili açılan soruşturma devam ediyor.

Özel yetkili savcıların, hava harekâtı ile ilgili görüntüleri inceleyen, değerlendiren ve karar veren askerî birliklere 'Hangi kriterlere göre operasyon başlatıldı?' sorusunu yönelttiği öğrenildi. Genelkurmay'dan insansız hava araçlarının kaydettiği görüntüleri isteyen savcılar, GSM şirketlerine de resmî yazı yazıp, 'Öldürülen kaçakçılarla aileleri arasındaki telefon görüşmelerinin dökümünü gönderin' dedi.

Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma dosyası önümüzdeki günlerde aynı soruşturmayı yürüten özel yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek. Hava operasyonuyla ilgili Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır'daki özel yetkili savcılar ve Şırnak Valiliği'nin başlattığı soruşturmalar da devam ediyor.

Zaman'ın haberine göre Diyarbakır'daki özel yetkili savcılar, soruşturma kapsamında birçok ilgili kurumdan resmî olarak bilgi istedi. Bu kurumlar arasında Genelkurmay Başkanlığı, Malatya'daki 3'üncü Ordu Komutanlığı, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı ile sınırdaki bazı birlikler yer alıyor. Soruşturmanın sınır boyundaki bölümünü ise Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı'nın görevlendirdiği iki savcı yapıyor.

Savcıların soruşturma kapsamında Genelkurmay Başkanlığı'ndan insansız hava araçlarının kaydettiği görüntüleri istediği öğrenildi. Uludere'de çalışma yapan savcılar, öldürülen kaçakçılar ile aileleri arasında yaptıkları telefon görüşmelerinin de dökümünü resmî yazıyla GSM şirketlerinden talep etti.

Savcıların askerî birliklere gönderdiği ve cevaplamaları için "Daha önceki operasyon kararları nasıl alınırdı? Hangi kritere göre tespit edilenler vurulur ya da vazgeçilir? Son olaydaki kriter neydi?" gibi sorular yönelttikleri öğrenildi. Uludere'de tamamlanacak soruşturma dosyası daha sonra Diyarbakır'daki özel yetkili savcılara gönderilecek.
 

HABERE YORUM KAT