1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Şanlıurfa'nın Halfeti İlçesinde Yetişen Karagül Açmaya Başladı
Şanlıurfa'nın Halfeti İlçesinde Yetişen Karagül Açmaya Başladı

Şanlıurfa'nın Halfeti İlçesinde Yetişen Karagül Açmaya Başladı

Dünyada sadece Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yetişen, kendine özgü rengi ve kokusunu yetiştiği topraktan alan karagül, açmaya başladı.

01 Mayıs 2020 Cuma 19:08A+A-

Birecik Barajı'nın suları altında kalan Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi'nin 2013 yılında "sakin şehir" ağına dahil ettiği Halfeti, tarihi taş evleri ve doğal güzellikleri olan bir bölge.

Yılın her döneminde binlerce kişinin ziyaret ettiği ilçe, kendine has coğrafi özellikleriyle dünyada sadece yörede yetişen "karagül" bitkisini de barındırıyor.

Kendine özgü rengi ve kokusunu yetiştiği topraktan alan karagül, yılda nisan-mayıs ve kasım-aralık aylarında açıyor.

kara.jpg

Bingöl dağlarında ters laleler de açtı

Bingöl merkeze bağlı 1450 rakımlı Gökçeli köyünde karların eriyip ilkbaharın gelmesiyle açan laleler, tabloları aratmayan görüntüler oluşturuyor.

Lale türlerinden farklı olarak bir kök üzerinde uzayan başakta avize gibi yere doğru 4-6 çiçek verdiği için ters lale ismini alan "ağlayan gelin", Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin yüksek kesimlerinde kendiliğinden yetişiyor.

Soğanlı bitkiler familyasına ait endemik bir tür olan ters lale, şekli itibarıyla boynu bükük bir hali andırdığı için yörede "ağlayan gelin" veya "hüzün çiçeği" olarak adlandırılıyor ve lale, birçok kültürde hüznü simgeliyor.

lale.jpg

lale2-001.jpg

HABERE YORUM KAT

1 Yorum