1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Rusya bir kez daha Türkiye'yi Ukrayna üzerinden hedef aldı
Rusya bir kez daha Türkiye'yi Ukrayna üzerinden hedef aldı

Rusya bir kez daha Türkiye'yi Ukrayna üzerinden hedef aldı

Rusya bir kez daha Ukrayna üzerinden Türkiye'yi hedef alan tehditkâr açıklamalar yaptı.

24 Mayıs 2021 Pazartesi 16:13A+A-

Rusya, yaptığı açıklamalarla Türkiye'yi Ukrayna üzerinden hedef almaya devam ediyor. Dün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç'in Kırım Tatar ve Çerkez sürgünlerinin yıl dönümlerine ilişkin yaptığı açıklamaya Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova tepki göstermişti.

Şimdi de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov "Türk meslektaşlarımızın, durumu analiz etmelerini ve Kiev'in militarist hislerini ateşlemeye son vermelerini güçlü bir biçimde tavsiye ediyoruz" açıklamasında bulundu.

'RUSYA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE EL UZATMAK ANLAMINA GELİYOR'

Karar'ın naklettiğine göre, Lavrov, Argumenty i Fakty Gazetesi ile yaptığı söyleşide Ukrayna'nın Kırım'a yönelik 'saldırgan' adımlarını cesaretlendirmenin 'Rusya'nın toprak bütünlüğüne el uzatmak' anlamına geleceğini söyleyerek "Ankara'nın çizgisini, bizim meşru endişelerimize dayanarak ayarlamasını umuyoruz" dedi.

NE OLMUŞTU?

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Kırım Tatar ve Çerkez sürgünlerinin yıl dönümlerine ilişkin açıklama yaparak 1944 yılının 18 Mayıs gecesi 250 bin Kırım Tatar Türkü soydaşın insanlık dışı koşullarda sürgün edilerek ana vatanlarından koparıldığını, bu elim hadisede Kırım Tatar Türklerinin büyük kısmı hayatını kaybederken, sağ kalanların ana vatan hasretiyle yaşamaya mecbur bırakıldığını hatırlatmıştı.

'TÜRKİYE SOYDAŞLARININ YANINDA OLMAYI SÜRDÜRECEK'

Sözcü Bilgiç, "Türkiye, sürgünden 77 yıl sonra Kırım’ın yasa dışı ilhakından doğan zorluklarla sınanmaya devam eden Kırım Tatarlarının mağduriyetlerinin giderilmesi, kimliklerinin korunması, refah ve esenliklerinin sağlanması için soydaşlarının yanında olmayı sürdürecektir" ifadesine yer vermişti.

'RUSYA, TÜRKİYE'DEKİ BENZER SORUNLARA DİKKAT ÇEKMEK DURUMUNDA KALIR'

Zaharova ise haftalık basın toplantısında bu açıklamaya tepki göstermiş ve Türkiye'nin etnik azınlıkların savunucu rolünü oynamasının 'çok şüpheli' olduğunu söyleyerek "Türkiye'de etnik, dilsel ve dini nitelikli çözülmemiş sorunlar var. Ankara'yla etkileşim kurabileceğimiz ve ortak çabalar sergileyebileceğimiz çok sayıda konu, sorun ve alan mevcut. Bu tür etkileşimde deneyim sahibiyiz, gelin bunu kullanalım ve bu tür şeylerle uğraşmayalım" çağrısında bulunmuştu.

Ayrıca Zaharova, Ankara'nın bu tür söylemlere devam etmesi halinde Rusya'nın Türkiye'deki benzer sorunlara dikkat çekmek durumunda kalacağını belirterek "Biz bunu yapmak istemiyoruz, bu nedenle Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın bizi duyacağını umuyorum. Türk siyasetçilerin, etnik faktörü, en başta etnik grupların çıkarlarına darbe vuran jeopolitik oyun aracı olarak kullanmaktan vazgeçme zamanı çoktan geldi" diye konuşmuştu.

 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum