1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Ruanda'da Soykırımı Körükleyen Politikacı Tutuklandı
Ruanda'da Soykırımı Körükleyen Politikacı Tutuklandı

Ruanda'da Soykırımı Körükleyen Politikacı Tutuklandı

1994 yılında Ruanda'da Hutu ve Tutsi kabileleri arasında nefreti körükleyerek soykırım ve zulme kapı açmak suçlarından üst düzey bir politikacı ömür boyu hapse mahkum edildi.

16 Nisan 2016 Cumartesi 11:24A+A-

Ruanda mahkemesi iki yıl önce Orta Afrika'da yaşanan azınlık Tutsilerin öldürülmesi konusunda nefret söylemleriyle soykırımı körüklediği gerekçesiyle eski bir üst düzey politikacı hakkında cuma günü ömür boyu hapis cezası verdi.

Dönemin iktidar partisi bölgesel başkan yardımcısı 64 yaşındaki Leon Mugesera, yüksek mahkeme tarafından soykırım ve insanlığa karşı işşlenen suçlardan dolayı mahkum edildi.

Yargıç Antoine Muhima, "Mahkeme, Mugesera'nın insanlığa karşı suç ve etnik kökenli nefreti körüklemekten, soykırım ve zulüm işlenmesi için toplumu tahrik etmekten suçlu bulundu" dedi.

İSRAİL PARMAĞI

Ruanda'da 1994'te Hutu ve Tutsi kabileleri arasında gerçekleşen soykırım sırasında İsrail'in ülkeye silah sevkıyatı yaptığı iddia edildi. İsrail Yüksek Mahkemesi ise İsrail'in Ruanda'ya silah gönderdiğini ispatladığı ileri sürülen belgelere erişim talebini reddetti.

Mahkeme belgelerde yer alan bilgilerin İsrail'in dış ilişkilerini bozabileceği gerekçesiyle "bilgi edinme özgürlüğü" kapsamında yapılan talebin reddedildiğini açıkladı.

Soykırım sırasında radikal Hutular, Tutsi ve ılımlı Hutulardan 800 bin kişiyi öldürmüştü.

HABERE YORUM KAT