1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. PYD/YPG Kendi Bölgesinde Türk Lirasına Geçme Kararı Alsaydı Aynı Tepkiyi Verir miydiniz?
PYD/YPG Kendi Bölgesinde Türk Lirasına Geçme Kararı Alsaydı Aynı Tepkiyi Verir miydiniz?

PYD/YPG Kendi Bölgesinde Türk Lirasına Geçme Kararı Alsaydı Aynı Tepkiyi Verir miydiniz?

İdlib’de yönetimin Türk Lirası kullanma kararı almasını “Terör örgütü Türk Lirası'nı seçmiş!” başlıklı yazısıyla eleştiren T24 yazarı Mehmet Tezkan HTŞ üzerinden Türkiye’nin Suriye siyasetini karalama peşinde.

18 Haziran 2020 Perşembe 19:29A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye’de kimisi sol, kimisi liberal, pek çoğu Kemalist kimlikli yazar-çizer takımının Suriye meselesinde başından itibaren nasıl gayrı insani bir tutum takındıkları biliniyor. Esed rejiminin ve destekçilerinin sistematik biçimde halkı yok etme kampanyasını dolu dizgin sürdürdüğü vasatta dahi bu tipler “yaklaşan İslamcılık tehdidi, cihadistler, radikal terör örgütleri vb.” kalıplarla zulmü, katliamı görmediler ve de görünmez kılmaya çalıştılar.

Mehmet Tezkan da bu isimlerden biri. İdlib’de insanların yaşadıkları acıları gözünü kapatmış, mazlum insanların hayatta kalma mücadelesine hiç sempati duymamış, hatta tam karşısında konumlanmış kalemlerden biri. Bugün de yazısında Esed rejiminin para biriminin çökmesi üzerine İdlib’de Türk lirasının kullanımının yaygınlaşması üzerinden Kurtuluş Hükümetiyle HTŞ, HTŞ ile Türkiye arasında bağlantılar kurup sonuçta Türkiye’nin Suriye siyasetini mahkum etmeye çalışmış.

T24’teki yazısında şunları yazmış:

“…Haber önemli, neredeyse her satırı ayrı bir haber niteliğinde. Sabah gazetesinde okudum. Başlık şu: İdlib’de geçerli para Türk Lirası.

Maaş ve yevmiyeler Suriye Lirası yerine Türk Lirası ile ödeniyormuş.

Kim ödüyormuş?

Heyet Tahrir ül-Şam’a bağlı Kurtuluş Hükümeti bu ay ödemeleri Türk Lirası'yla yapmış.

Sevinelim mi?

Gazete başarı öyküsü olarak sunmuş. Türk Lirası son zamanlarda değer kaybetti ya herhalde "bakın bizim paramıza da değer verenler varanlamı çıkarılsın istemişler. Haberi bu amaçla kurgulamışlar.

Ama mesele bu kadar basit değil.

Kısa adı HTŞ olan Heyet Tahrir ül-Şam adlı örgüt cihatçı terörist grup değil mi? Birleşmiş Milletler tarafından "terörist" ilan edilmedi mi?”

Ve Mehmet Tezkan yazısını şu sorularla bitirmiş:

“BİR: HTŞ’yi terörist örgütler listesinden çıkardık mı?

İKİ: HTŞ’nin kurduğu hükümeti resmen tanıyor muyuz?

ÜÇ: O yapı büyük miktarda Türk Lirası'nı nereden ne karşılığında buldu?

DÖRT: İdlib’e büyük miktarda Türk parasını kim soktu?

BEŞ: HTŞ adlı örgüt neden bizim paramızı kullanma gereği duydu?

ALTI: Ankara, HTŞ’nin Türk Lirası'nı resmi para yapmasına izin verdi mi?

YEDİ: HTŞ’nin Türk Lirası’nı kullanması neden sevinç yarattı?”

Mehmet Tezkan’a cevap yetiştirecek değiliz. Zaten ne söylense de bir şey ifade etmeyeceği açık çünkü İdlib’de yaşayan milyonlarca insanın geleceğine dair zerre miktarı bir kaygı taşımadığından eminiz. Kaygı taşımak bir yana, İdlib çökecek olsa “bakın işte Erdoğan burada da kaybetti” diye havalara zıplayacağından da en küçük bir şüphemiz bile yok.

Ama yine de Esed’in yol açtığı yıkım üzerine İdlib bölgesinde Türk Lirasına geçilmesinden rahatsızlık duyan Tezkan’a sormadan edemiyoruz: Acaba benzeri bir durum PYD/YPG’nin ABD desteğiyle hakimiyet kurduğu Rojava‘da olsaydı bunu da tepkiyle karşılar mıydınız?

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum