1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. PYD'ye İsyan: Türkiye ile Savaşmayız
PYD'ye İsyan: Türkiye ile Savaşmayız

PYD'ye İsyan: Türkiye ile Savaşmayız

“Demokratik Suriye Güçleri”ni (DSG) Türkiye ile savaşmaya zorlayan PYD’den dolayı DSG’den ayrılan Liva et-Tahrir grubundan 100 kişi, “Türkiye’ye karşı savaşmayız.” diyerek TSK'ya teslim oldu.

03 Eylül 2016 Cumartesi 14:20A+A-

ABD'nin 2015’te PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’ye silâh yardımında bulunabilmek için kurguladığı “Demokratik Suriye Güçleri” (DSG) isimli yapıda çatlak oluştu “Fırat Kalkanı” isimli harekât üzerine, PYD’li militanların DSG üniformaları giyerek kendilerini deşifre etmek istemesi üzerine DSG içindeki Arap unsurlar hedef olmaktan çekinerek başkaldırdı.

TSK’ya Teslim Oldular

DSG’nin azınlığını oluşturan Arap bileşenlerden Liva et-Tahrir isimli grubun lideri Ebu Muhammed Keferzitanin, yaklaşık 100 kişilik askeriyle birlikte Suriye'nin Haseke ilçesinden çıkarak Türkiye sınırına geldi ve burada Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) teslim oldu.

Liva et Tahrir ile PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD arasındaki kriz önceki akşam ve gece saatlerinde tırmanmıştı. PYD’li militanlar, DSG’li Arapları TSK destekli Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) karşı savaşmaya zorlamak isteyince yapı içerisindeki rahatsızlık had safhaya çıktı. Arap aşiretlerin kurduğu silâhlı bir yapı olan Liva et-Tahrir ile PYD'li militanlar arasında silâhlı çatışmaya varan gerginliğin ardından PYD’li militanlar Arap köylerini kuşatma altına almaya hazırlandı.

“Esed ve IŞİD’e Karşı Savaşmak İstiyoruz”

Arap savaşçıların PYD ile yaptıkları görüşmede, “Biz Türkiye'ye karşı değil, IŞİD ve Esed'e karşı savaşmak istiyoruz, bizi Türkiye'ye karşı kışkırtmaya çalışmayın.” dediği öğrenildi.

ABD’nin Kurduğu Ögüt

IŞİD'in, Suriye’nin kuzeyinde yer alan, önemli yerleşim bölgelerinden biri olan Tel Abyad'ı kayda değer bir mukavemet göstermeden PYD’ye teslim etmesinin ardından PYD ile yan yana görünmek istemeyen ABD ve Batılı ülkeler, özellikle Suriye’nin kuzeyinde aktif olarak kullanılacak yeni bir çatı yapılanma kurulması yönünde PYD’ye talimat verdi.

DSG adı altında kurulan bu yapıya Arap, Türkmen ve diğer etnik ve dinî unsurların da dâhil edildiği iddia edilse de DSG'nin yönetimi hep PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’ye kaldı.

DSG içinde gösterilen “Senadid Güçleri” isimli Arap oluşumun uzun bir süre Beşşar Esed rejimi lehine faaliyet gösterdiği bilinirken, “Türkmen tugayı” olarak lanse edilen “Selçuklu Tugayı”nda sâdece birkaç Türkmen'in bulunduğu biliniyor.

Uluslararası toplum, DSG kamuflajıyla Suriye'de PYD'ye ağır silahlar ve askerî eğitim verdi. DSG içindeki savaşçıların yüzde 80'inden fazlasının PYD’li olduğu ifade ediliyor.

Tel Abyad'da PYD’ye İsyan

PYD güdümündeki DSG’nin Arap bileşenlerinden biri olarak gösterilen “Ahrar Rakka” ismindeki grup da PYD’nin provokasyonları üzerine DSG'den ayrıldığını iddia etti. IŞİD'in direnişçilerden ele geçirdikten PYD’ye devrettiği Tel Abyad bölgesinde faaliyet gösteren grubun yer yer PYD’li militanlarla çatışmalara da girdiği bildiriliyor. Bölgede PYD tarafından asimilasyona uğratılmak istenen Arap aşiretlerin de PYD’ye karşı bu grubun yanında olduğu belirtildi. PYD ile Araplar arasındaki çatışma Ayn İsa bölgesinde yoğunlaştı.

Kaynak: Cihat Arpacık / Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT

1 Yorum