1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. “PYD ve Kurumları Basın Haklarını İhlal Ediyorlar”
“PYD ve Kurumları Basın Haklarını İhlal Ediyorlar”

“PYD ve Kurumları Basın Haklarını İhlal Ediyorlar”

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü: "Demokratik Birlik Partisi-PYD kontrolündeki bölgelerde basın özgürlüğüne karşı yapılan uygulamalardan çok endişeliyiz."

03 Mayıs 2014 Cumartesi 17:53A+A-

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün 1 Mayıs 2014 tarihinde kendi internet sitesinde yayınladığı özel raporda Güneybatı Kürdistan’daki gazeteciliğin durumuna ilişkin belirlemelerde “Demokratik Birlik Partisi-PYD kontrolündeki bölgelerde basın özgürlüğüne karşı yapılan uygulamalardan çok endişeliyiz” denilerek PYD’den genel olarak özgürlüklere ve basın özgürlüğüne saygı göstermesi istendi.

PYD’ye bağlı ‘Özgür Basın Birliği’nden de söz edilen Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün raporunda; “Bu kurum bölgede Basın Bakanlığıymış gibi kendini gösterme çabası içindedir. Bu kurum sadece kendini basın kurumlarından sorumlu tek kurum olarak tanıtıyor ve çalışma yürüten tüm gazeteci ve medya organlarının kendisinden izin almasını zorunlu kılıyor. Bu nedenlerden dolayı gazeteciler tüm çalışmalarını asayiş birimlerine izah etmek zorunda kalıyorlar” denildi.

Örgütün raporunda ayrıca, PYD, onun askeri kolu YPG ve Güneybatı Kürdistan asayiş birimlerini basın özgürlüğünü ihlal etmekle suçlanarak şöyle denildi; “Güneybatı Kürdistan’da meydana gelen gazeteci ve basın hakları ihlallerinin çoğunluğu YPG ve asayiş birimleri tarafından gerçekleştiriliyor.”

Raporun devamında; “PYD ve ona bağlı kişiler, kendilerini eleştiren gazetecileri tutukluyor, bazen kaçırıyor ve onları korkutarak susturmak istiyorlar” denildi.

Basın haklarının ihlalleri konusunda Rûdaw medya grubunun Dirbêsiyê muhabiri Mihemed Mehmûd Beşar’ın 23 Nisan’da asayiş birimleri tarafından tutuklanıp 5 gün sonra serbest bırakılmasına da raporda yer verildi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün raporunda ayrıca gazetecilerin zorla Güneybatı Kürdistan’dan çıkarılmasına da dikkat çekilerek; “Güneybatı Kürdistan’da zorla sürülmek artık açık bir şekilde yapılıyor. Bu eylem sadece gazetecilere değil, sivil toplum kuruluşları aktivistlerine de uygulanıyor. Rûdaw yayın grubu Qamişlo muhabiri Pêşawa Behlewî ve Orient Tv muhabiri Rodî Îbrahîm’in 19 Nisan’da kendilerini ‘YPG Şehidleri aileleri’ olarak tanınan silahlı bir grup tarafından önce kaçırılıp daha sonra da Güneybatı Kürdistan’dan sürülmek istenmeleri bu konuya iyi bir örnek oluşturmaktadır” denildi.

Rûdaw medya grubu Efrîn muhabiri Comert Hemdoş’a yönelik tehditlere de yer verilen raporda şöyle denildi; “24 Nisan tarihinde YPG güçleri tarafından Comert Hemdoş’a tutuklanıp Güneybatı Kürdistan’dan sürüleceği tehditlerinde bulunuldu ayrıca evine baskın düzenleyerek eşyaları karıştırıldı. Baskın düzenlendiği sırada saklanmak zorunda kalan Comert Hemdoş’un evi o günden bu yana gözlem altında tutuluyor.”

NERİNAAZAD

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün raporunda son olarak Zagros Tv Amûdê muhabiri Raman Hiso’nun 19 Mart tarihinde silahlı kişiler tarafından tutuklanıp işkence edildiğine de yer verildi. Örgütün raporunda ayrıca birçok gazetecinin PYD’nin tehdit ve baskılarından dolayı kaçmak zorunda kaldıklarına dikkat çekildi ve konu ile ilgili olarak belgeler yayınladı. (Islahhaber.com)

 

HABERE YORUM KAT