1. HABERLER

  2. HABER

  3. Patriot’a Karşı “İskender” Hamlesi
Patriot’a Karşı “İskender” Hamlesi

Patriot’a Karşı “İskender” Hamlesi

Türkiye'nin NATO'dan Patriot füzelerini talep etmesinden sonra, Rusya ilk parti İskender füzelerini Suriye'ye gönderdi.

10 Aralık 2012 Pazartesi 11:48A+A-

Ortadoğu'da Soğuk Savaş adeta yeniden yaşanıyor. Suriye sınırına yerleştirilecek olan Patriotlara, Rusya'da 'hipersonik' karşılık geldi.

NATO'nun Türkiye'ye savunma amaçlı Patriot füzesavar sistemi gönderme kararından sonra, Rusya'nın Suriye'ye İskender füzesi yolladığı ileri sürüldü.

'Rıza Halili' takma ismini kullanan ve Pentagon'a danışmanlık yapan eski CIA görevlisi, bu iddiasını, İran Devrim Muhafızları'nın yayın organlarından 'Masregh Haber Ajansı'na dayandırdı.

HİPERSONİK FÜZELER

Masregh Ajansı'nın haberine göre, Rusya, Türkiye'den Suriye ile krizi tırmandırmamasını istedi. Ancak, Türkiye'nin NATO'dan Patriot füzelerini talep etmesinden sonra, Rusya ilk parti İskender füzelerini Suriye'ye gönderdi. Karadan-karaya fırlatılan İskender füzeleri 'hipersonik' olmaları ve yaklaşık 700 kilo ağırlığındaki savaş başlığını saniyede iki kilometre süratle taşıyabilme kapasitesiyle tanınıyor.  

Masregh, Rus Donanması'na ait gemilerin İskender füzelerini Tartus'ta Suriye'ye teslim ettiğini belirtti. Masregh, "İskender füzeleri, Beşar Esad rejiminin istikrar ve güvenliğinin Rusya'nın kırmızıçizgisi olmaya devam ettiğini gösteriyor" yorumunda bulundu.    

Rıza Halili, Rusya'nın attığı bu adımın sadece Türkiye'nin değil İsrail'in de güvenliğini tehdit ettiğini ve bu ülkelerin yeniden strateji ve savunma hesapları yapması gerektiğini kaydetti. Masregh'de daha önce yayınlanan yorumlarda, Suriye konusunda ABD ve İsrail çok sert bir dille uyarılmıştı.

Halili, İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hameney'in, Devrim Muhafızları'ndan Beşar Esad'ı korumalarını istediği ve muhaliflere yardımcı olan Suudi Arabistan ve Türkiye'yi tehdit ettiğini de öne sürdü.

Moskova, geçmişte, ABD'nin Polonya'ya füze savunma sistemi yerleştirmesi halinde, Kaliningrad'da İskender füzeleri konuşlandırma tehdidinde bulunmuştu.  

 

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

4 Yorum