1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KEŞMİR

  4. Pakistan ve Hindistan Arasında Keşmir Görüşmesi
Pakistan ve Hindistan Arasında Keşmir Görüşmesi

Pakistan ve Hindistan Arasında Keşmir Görüşmesi

Resmi ziyaret için Hindistan'a giden Pakistan Dışişleri Bakanı görüşmelerde Keşmir'in öncelikli konuları olduğunu söyledi.

26 Nisan 2016 Salı 13:37A+A-

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'ye giden Pakistan Dışişleri Bakanı, Hindli mevkidaşı ile ikili görüşme yaptı.

Hindistan Dışişleri Bakanı ile yapılan ile yapılan görüşmeler sonrasında Pakistan; "Keşmir görüşmelerimizin odak noktası olamaya devam ediyor." açıklaması yaptı.

Dünya Bülteni'nin aktardığına göre Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ve Pakistanlı mevkidaşı Aizaz Ahmed Chaudhry bugün bir araya geldi.

Pakistan Yüksek Komisyonu Keşmir öncelikli olmak üzere iki ülke arasında çözüm bekleyen sorunlar olduğunu söyledi. Pakistan Dışileri Bakanlığı Keşmir'in temel sorun olmaya devam ettiğini söyledi.

Pakistan Yüksek Kurulu tarafından yayımlanan açıklamada, "Dışişleri Bakanı Chaudhry, Jaishankar ile yaptığı toplantıda Keşmir ile ilgili BM kararları ve Keşmir halkının istekleri doğrultusunda adil bir çözüm gerektiğini vurguladı. Pakistan Dışişleri Bakanı Asya'nın Kalbi İstanbul sürecinde Kıdemli memurlar toplantısına katılmak için gün boyu burada kalacak" denildi.

İngiltere'den 1947'de bağımsızlıklarını kazanan Hindistan ve Pakistan, Keşmir nedeniyle 1948, 1965 ve 1971 yıllarında 3 kez savaştı. Hindistan, Pakistan'ı, çeşitli grupları Cammu Keşmir eyaletinde saldırılar düzenlemeleri için silahlandırmakla suçluyor. Cammu Keşmir'deki şiddet olaylarında 70 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği düşünülüyor.

Hindistan, Müslümanların çoğunlukta olduğu Cammu Keşmir'de yarım milyon asker bulunduruyor.

Hindistan, Afganistan, Pakistan ve Çin Halk Cumhuriyeti'ni sınırdaşı olan bölge fiilen dört parçaya ayrılmış durumda. Kuzeydeki kısmı Pakistan tarafından kontrol edilirken, batısında sadece Pakistan'ın tanıdığı "Azad Keşmir İslam Cumhuriyeti" yer alıyor. Güneyde, Hindistan tarafından kontrol edilen Cammu-Keşmir bölgesi bulunuyor. Doğuda ise, Çin'in 1962'de ele geçirdiği "Aksai Çin" bölgesi ile Pakistan'ın Çin lehine vazgeçtiği bölge yer alıyor. Keşmir'in yaklaşık olarak yüzde 45'ini Hindistan, yüzde 35'ini Pakistan, yüzde 20'sini ise Çin kontrol ediyor.

HABERE YORUM KAT