1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. PAKİSTAN

  4. Pakistan Talibanı ile Müzakere Süreci
Pakistan Talibanı ile Müzakere Süreci

Pakistan Talibanı ile Müzakere Süreci

Pakistan Talibanı'nın, yeni oluşturulan hükümet heyeti ile direkt müzakerelerde bulunmak için Güney Veziristan bölgesinde görüşmeyi önerdiği bildirildi.

19 Mart 2014 Çarşamba 12:26A+A-

AA muhabirinin hükümet yetkililerinden edindiği bilgiye göre Taliban, barış müzakerelerinin yeni başlayan ikinci sürecinin görüşmeleri için Pakistan'ın Afganistan sınırı yakınlarındaki aşiretler bölgesinden biri olan Güney Veziristan'da bir araya gelinmesini teklif etti.

Güney Veziristan'daki Mekin ve Lagah bölgelerinin direkt görüşmelerin yapılabileceği iki alan olarak hükümet yetkililerine iletildiği ifade edildi. Taliban'ın, devletin güvenlik güçlerinin 300 kadar Taliban mensubunun yakınını elinde tuttuğu iddası doğrulanırken, bu konuda araştırmaların ve gerekli incelemelerin sürdüğünü bildirildi.

Örgütün, daha önceki operasyonlar nedeniyle aşiret bölgelerindeki evlerini terk etmek zorunda kalan ailelere ödenmek üzere tazminat talebinde bulunduğu da kaydedildi. Yetkililer, Pakistan Talibanı'nın Güney Veziristan'dan askerlerin çekilmesine dair isteğin ise reddedildiğini ifade etti.

Pakistan Talibanı'nın müzakere heyetinde bulunan Prof.Dr. İbrahim Khan, yapı tarafından kendilerine verilen 300 kişilik gözaltı listesinin hükümet yetkililerine iletildiğini açıklamıştı.

Pakistan Talibanı ile barış müzakerelerini başlatmak amacıyla Başbakan Navaz Şerif, 29 Ocak'ta Ulusal Meclis'te yaptığı konuşmada, 4 kişilik müzakere heyeti oluşturulduğunu açıklamış, daha sonra Taliban, bu adıma olumlu cevap vererek kendi heyetini duyurmuştu. Ancak örgüt daha sonra kendisine yönelik operasyonların devam ettiği gerekçesiyle müzakere sürecini durdurmuştu.

Afganistan sınırındaki Veziristan ve aşiretler bölgesinde bulunan Pakistan Talibanı kamplarına yapılan hava operasyonlarında son dönemde 100'den fazla örgüt mensubu öldürüldü. 

Örgüt, 1 Mart Cumartesi günü bir aylık ateşkes ilan ettiğini duyurmuş, ertesi gün İçişleri Bakanı Nisar Ali Han, hava operasyonlarının da bir ay süre ile askıya alındığını belirtmişti.

Resmi olarak iki kez başkent İslamabad'da bir araya gelen heyetler, ateşkes sürecinin ardından başlayan olumlu atmosfer sonucunda üçüncü görüşmeyi, Pakistan Talibanı heyeti koordinatörü Sami-ul Hak'ın evinde yapmıştı. Görüşmeden sonra müzakerelerde yeni bir safhaya geçildiği ve yeni heyet oluşturulacağı açıklanmıştı.

Daha sonra İçişleri Bakanı Nisar Ali Han, örgütün müzakere heyeti ile toplantı yapmış ve ardından Pakistan Talibanı ile direkt temas kuracak yeni hükümet heyeti duyurulmuştu. 

HABERE YORUM KAT